Как с 1200 долара се печели един милион

Желаещите да печелят от престъпна кибер дейност могат да си купят от черния пазар всичко необходимо за около 1200 долара. Това показват разчетите на компанията за сигурност Panda Labs, цитирани от TechNews.

Зловредни кодове и софтуерни инструменти по вкуса на всеки хакер или спамаджия са достъпни за покупка от стотици форуми. Повечето такива сайтове се хостват в Източна Европа, но мрежите на интернет мафията бързо се разпространяват из целия свят.

Троянците вървят от 350 до 700 долара, разкриват от Panda. Най-често те се използват за кражба на пароли за онлайн банкиране.

Сдобиването с електронни адреси за разпространение на троянците струва около 100 долара за един милион адреса. Цените достигат 1500 долара за 32 милиона адреса.

Разни кодиращи програмки и услуги за преодоляване на защитния софтуер се търгуват от 1 до 20 долара за всеки скрит изпълним файл. И накрая, самото разпространение на електронните съобщения, съдържащи троянец, става чрез наемане на спам сървър за около 500 долара.

Срещу вложение от около 1200 долара за зловреден код, инструменти за разпространение и наем на сървър, кибер престъпниците имат шанс да станат милионери. При 10% успеваемост на опитите за заразяване, кампания до един милион потребители ще означава, че 100 хиляди от тях са потенциални източници на печалба.

Ако успеят да вземат данните на 10% от тези 100 хиляди, кибер престъпниците ще си осигурят достъп до 10 хиляди банкови сметки. Колко ще източат от жертвите зависи, разбира се, от наличните пари в сметките и от други фактори. Хакерите обикновено крадат по малко, за да не бъдат разкрити. Но дори и по 100 долара да вземат от всеки, за 10 хиляди сметки това означава 1 милион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *