Как технологиите променят туризма

Новите технологии променят туристическата индустрия, правейки възможно предлагането на персонализирани услуги. Туристите на бъдещето пък ще очакват повече интерактивност и ще са склонни да споделят лична информация, ако това им носи ползи. Това показва проучване на компанията за маркетингови изследвания GFK за нагласите на младите потребители през 2015 г. Изследвани са повече от 7 хиляди души на възраст 18-21 години, включително техните предпочитания и очаквания занапред.

Резултатите показват, че потребителят на бъдещето очаква да има възможността да получава услуги чрез различни онлайн канали – през интернет, по електронна поща, през мобилни приложения, социални медии и т.н. А тази тенденция се отразява на туристическата индустрия. Технологиите правят възможно споделянето на различни данни – от това кога човек прави резервация до момента, в който се регистрира в избрания хотел и дори след края на почивката.

Продажбите на устройства като умни часовници и електронни гривни в световен мащаб се очаква да достигнат стойност от 114 милиона долара през 2016 г. Изследването показва, че младите хора търсят по-голямо персонализиране и са готови да се възползват технологиите, ако те ще улеснят пътуването им. Например, 49% от хората на възраст 16-21 години в Бразилия искат да купуват уникални за тях продукти, а 51% искат магазинът да „им говори“ през мобилния телефон, давайки информация за продуктите, които отговарят на нуждите им.

Освен това, сега

6 от 10 туристи са склонни да смесват отдиха си с бизнес пътувания

А това води до появата на нов пазарен сегмент, наречен bleisure (комбинация от английските думи за бизнес и за отдих – бел.ред.). Най-популярните активности в случая са разглеждането на забележителности, вечерите и посещенията на културни мероприятия. Докато преди корпоративните пътувания и ваканциите биваха отделяни, заради различните нужди на предприелите ги, сегашният нов тип турист изисква по-индивидуализирани услуги.

Различните преносими устройства – смартфони, умни часовници, електронни гривни и др., дават нови възможности за връзка с пътешествениците, а фирмите, които развиват приложения и мобилни платформи могат само да спечелят, отбелязва в блога на компанията.

Туристът на бъдещето очаква повече интерактивност

на всички нива на комуникацията си и индивидуализирани услуги, например когато прави резервации. Той е склонен да споделя лична информация, в разумни граници, и е отворен към използването на виртуална реалност. Иска например да може да види пътешествието си предварително във виртуална среда, правенето на резервации да е по-лесно, а самото пътешествие – безпроблемно. По време на ваканцията очаква да получава напомняния и препоръки на предпочитаните от него платформи.

Повече от 25% от туристите започват проучването за бъдещите си почивки или екскурзии в социалните медии, проучвайки мненията и оценките на други потребители. Според експертите с превръщането на все повече хора в „свързани потребители“,

ще нараства влиянието на социалните мрежи

върху решенията за резервации и те могат да се превърнат в арена на ожесточена битка за внимание, в опита на компаниите да привлекат потребителите към техните сайтове. А потребителите с голямо влияние в мрежите могат да опитат да се възползват от това, получавайки отстъпки при пътувания или други ползи, заради тежестта на препоръките им.

Развитието на технологиите създаде ценово ориентирани потребители и позволява на нови и нетрадиционни играчи да спечелят пазарен дял. Цената винаги ще е водеща за повечето туристи, но вече има и други ключови моменти. Много от тях ще са готови да платят за допълнителни удобства, уникални изживявания или добавени луксозни стоки.

Много от

туристите ще споделят свободно информация за себе си

като местонахождението им, харесвания или негативни коментари за почивката, дори какво е здравословното им състояние, ако това може да улесни или направи по-приятно пътуването им. Проследяването на поведението на клиентите и събирането на информация за тях ще направи по-лесно предлагането на подходящи за тях изживявания – например еко хотели за пътешествениците, загрижени за опазването на околната среда. Освен това вече е възможно компаниите да се свързват своевременно с клиентите си на предпочитаната от тях платформа и да предлагат допълнителни изживявания, например посещение на джаз фестивал, ако човекът предварително е споделил, че харесва тази музика.

Персонализирането изгражда връзка с потребителите и позволява те да получат по-подходящи и удобни услуги, но то не може и да стига твърде далече. Има повратна точка, при която потребителите вече усещат, че търговските марки прекрачват твърде лична граница. Затова изследването предупреждава, че търговците не бива да правят грешката да мислят, че в ерата на интернет, те имат правото да променят условията на връзката си с клиентите. 90% от участвалите в проучването заявяват, че предпочитат да използват услугите на компании, които уважават тяхното лично пространство. Други 86% посочват, че искат да имат по-голям контрол за това как се използва личната им информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *