Капиталовите пазари отбелязват ръст през януари

С над 14% се повиши деноминираният в долари руски индекс RTS, а с над 10% поскъпнаха и румънския и турския пазар. Януари беше силен месец и за регионалните валути, като турската лира и полската злота, които бяха сред най-зле представящите се валути през 2011 г., поскъпнаха с около 5% спрямо еврото.
„Нетната стойност на дяловете на ДФ Адванс IPO Фонд се повиши с близо 8% през януари“, заяви Надя Неделчева, портфейлен мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“. Според отчета на дружеството най-силно поскъпващите акции от портфейла на фонда бяха тези на руския интернет портал Mail.Ru, които отбелязаха ръст от над 25 % през януари. Акциите на руската компания бяха повлияни благоприятно от новините около предстоящото IPO на Facebook. През 2009-2010 г. Mail.Ru е придобил 2,38% от капитала на социалната мрежа, като новините за очакваната стойност на листването и пазарната капитализация на Facebook подкрепят и цената на руската интернет компания.
През януари стана ясно, че консорциум начело с Goldman Sachs е избран да осъществи листването на румънската компания за добив на природен газ Romgaz. На борсата в Букурещ ще бъде продаден 15% дял от компанията, която е 85% държавна собственост. Очаква се, че стойността на набраните средства ще бъде около 300 млн. евро, с което това ще бъде най-голямото IPO в историята на румънската борса. Листването на Romgaz се планира да бъде реализирано до края на юни.
Продажбата е част от ангажиментите поети към МВФ, които включват още продажба на част от дела на държавата във вече листваната Transelectrica, както и продажба на миноритарни дялове от капитала на енергийните Hidroelectrica и Nuclearelectrica през последното тримесечие на годината.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *