„Карнобатска Специална“ с награда от конкурса Challenge International Du Vin във Франция.

Невероятната „Карнобатска Специална“ накара най-големите познавачи отново да обявят българската ракия за най-добра и да я превърнат в посланик на родния дух и идентичност по четирите краища на света. Изключителното признание идва от журито на водещия световен конкурс Challenge International Du Vin във Франция.

За втора година в Меката на виното – Бордо, ракия от Карнобатските лозя получава Златен медал за отличното си качество. В оспорвана надпревара с над пет хиляди гроздови напитки и вина, тя намира място сред най-добрите световни брандове. А изисканите „Карнобатска Мускатова“ и „Perlova rakia“ на „Винпром Карнобат“ се окичиха с престижните сребърни медали.

Това е триумф без аналог за страната ни, коментираха енолози и винени журналисти. По думите им, Златният медал е уникално постижение, което утвърждава „Карнобатска Специална“ като напитка от световна величина. Успехът идва година и половина след като ракиите на Карнобат триумфираха със Златни медали в авторитетния Spirit Selection в Брюксел и вече са част от менюто на най-посещаваните ресторанти както във Франция, така и в столицата на Стара Европа.

Надпреварата в Бордо може да се похвали с 40-годишна история. Сертифицирана е от Европейския съюз и се провежда по най-строгия регламент на „Международния кодекс за енологични практики по лозата и виното“. Затова само най-качествените вина и гроздови дестилати могат да се преборят за награда, твърдят енолози от четирите краища на планетата, имали шанса да журират Challenge International Du Vin.

Технолозите на „Винпром Карнобат“ разкриха, че ключът към успеха в Бордо е уникалният бленд, съчетаващ дестилати от най-добрите реколти. В основата му е изключителният български сорт Мускат Отонел. Той й придава фини аромати и я прави хармонична и деликатна, отбелязаха членовете на журито в дегустационните си бележки. За ракията се заделят само най-добрите масиви, чийто тероар позволява елитният Мускат да разгърне напълно своя потенциал.

Доста преди Challenge International Du Vin да присъди световното злато, европейски енолози обявиха, че Карнобатският край е най-доброто място не само в цяла България, а и на Балканите, за отглеждане на Мускат Отонел. Според тях тероарът напомня изключително много региона на Бордо, където „Карнобатска Специална“ триумфира с най-голямата световна награда за качество. Също като във френската провинция, лозята на избата са в близост едновременно до море и планина и са разположени на пътя на топлите въздушни маси от юг. По техни думи това е едно от най-добрите местоположения за отглеждане на грозде с неповторими свойства.

Карнобатските ракии са изварени в единствените по рода си съдове със сребърни филтри, които по естествен и природосъобразен начин съхраняват богатството от вкусове и аромати и ги пречистват до съвършенство.

Карнобатска Гроздова е класическа българска ракия от неароматни сортове грозде. Отлежавала е 6 месеца в дъбови бъчви. Ракията е мека, пивка, притежава нежен, златист цвят и свеж аромат на добре узряло грозде от собствените лозя на „Винпром Карнобат“. Носител на бронзов медал от International Wine & Spirits Competition, London, 2017.

Карнобатска Мускатова е ароматна отлежала ракия, направена от сорта Мускат Отонел с мек вкус и индивидуален характер. Притежава фин мускатов аромат и богат вкус с меки ванилови тонове. Отлежала 12 месеца в дъбови бъчви от Странджански дъб. Носител на два сребърни медала от Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, Mexico 2016 и Challenge International du Vin 2017, France.

Карнобатска Специална ракия е направена от Мускат Отонел и Червен Мискет. При нея максимално са запазени вкусово – ароматните качества на двата сорта, информира в.Стандарт. Ракията интригува с характерен бленд от вкусове и аромати, които остават трайно, продължително въздействие и разкриват неповторимия й характер. Карнобатска Специална е носител на сребърен медал от International Wine & Spirits Competition London 2017 и златен медал от Challenge International du Vin 2017 France.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *