Каролин Галван: България изостава значително в образованието

България изостава значително в сферата на образованието, заяви в интервю за„Хоризонт“ Каролин Галван от Световния икономически форум. Тази година организацията класира страната ни на 54-то място по конкурентоспособност сред 140 икономики.

Галван подчерта:„Страната трябва да инвестира в подобряване на институционалната среда, особено когато говорим за публичните институции, за да подобри конкурентоспособността си. Също така трябват още много инвестиции в инфраструктурата. Изключително важно е България също да премине към индустрия, която е базирана на знанието. Трябва да инвестирате в развитието на таланти. В нашата класация, ние виждаме, че най-добре се представят икономики, които са готови да дават пари за талантите си и за иновативни проекти. България се нарежда на 64-то място в класацията за добро образование и практическа подготовка, което в сравнение с останалите европейски икономики е много ниско. Подобно е и представянето на страната, когато оценяваме развитието на бизнессредата и иновациите, използвани в индустрията“.

Според Каролин Галван целият Европейски съюз трябва да положи усилия за изравняване на конкурентоспособността на всичките си държави – членки, за да постигне устойчив икономически растеж:„Ние виждаме по-нисък растеж от този преди кризата и много по-високо ниво на безработица, особено в страните, които бяха най-сериозно засегнати от финансовата криза.

Високото ниво на безработица създава голям риск от деквалификация на хората в дългосрочен план. Това е доста тревожен факт за европейската икономика. Оттук-нататък стои въпросът, дали ще има ускоряване на растежа и от какви фактори ще бъде провокирано то. Ние виждаме едно сериозно разделение в Европа. Много силен Север, воден от Германия и Холандия и Източна Европа с много ниска конкурентоспособност. Гърция е на 91-во място“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *