Карол Капитал Мениджмънт: Списъкът от предстоящи IPO-та набъбва

Руският и румънският фондов пазар са с най-положителни перспективи от регионалните пазари към момента, смята Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт в редовния месечен доклад на дружеството.
Тези два пазара са на път да потвърдят възходящ пробив в продължилата близо 5 месеца консолидация при тях. Очакванията на Управляващото дружество за останалите пазари от региона на Източна Европа в месеците до края на годината остават по-скоро неутрални с лек положителен нюанс. Американският фондов пазар премина над върховете си от юни и август и това е положителен сигнал, но пазарите от региона все още не са дали еднозначен сигнал, че са готови да последват това възходящо движение в момента.
Два от фондовете на Карол Капитал Мениджмънт през септември за пореден месец заемат първите две места по доходност сред българските колективни схеми – Адванс IPO Фонд с доходност от 13.59% от началото на годината и Адванс Източна Европа с 8.96%.
Американският фондов пазар
Месец септември бе изненадващо силен за американския фондов пазар, за повечето развити пазари и за големите развиващи се пазари. Ръстът започна от първия работен ден на месеца и продължи почти до неговия край. Като резултат американският фондов пазар отчете повишение за месеца от 8.8%. Това е най-голямото повишение на пазара за септември от 1939 година насам и точно заради това, този ръст е до голяма степен неочакван. Традиционно месец септември е един от слабите месеци през годината, но тази година картината бе различна. Централна и Източна Европа
Септември бе позитивен и за основната част от пазарите от Централна и Източна Европа, като индексът MSCI EM Eastern Europe се повиши с 5.45 % в местна валута и с 0.86 % в еврово изражение. От началото на годината индексът е нагоре с 6.85 %. С най-силно представяне за месеца сред източноевропейските пазари беше Литва, следвана от Турция, чийто основен индекс се покачи с близо 10 %.
Силно се представи и Полша, чийто индекс поскъпна с 7.6 % през септември. По-малките пазари от региона останаха подвластни на негативното настроение от предишните месеци. Спадове регистрираха Украйна (PFTS загуби 1.11%), България (SOFIX се понижи с 0.47%) и Сърбия (BELEX 15 бе надолу с 0.38%).
Докато представянето на България и Сърбия продължава да бъде в унисон с представянето им през цялата година до тук, то този месец прави неприятно впечатление изоставането на Украйна спрямо големите пазари от региона и от света.
IPO
Въпреки изнервената все още ситуация на пазарите от ЦИЕ, списъкът от компании, които заявяват намеренията си да излязат на борсата през следващите месеци се увеличава. През ноември се очаква да стартира приватизацията на Варшавската борса чрез IPO, като се планира продажба на мажоритарен дял от 63.82%.
IPO-то е част от стратегията на полското правителство за запълване на държавния бюджет чрез продажба на държавни активи, като освен това то следва опитите за продажба на контролен пакет в борсата на стратегически инвеститор, които обаче завършиха без споразумение за продажба.
Освен държавни, други полски компании също заявяват намерения за придобиване на публичност, като така Полша продължава да е най-активния пазар в Централна и Източна Европа по отношение на IPO-та.
С мащабите си и ликвидността си Варшавската борса е атрактивна и за чужди емитенти. През септември стана ясно, че чешката компания за залагания Фортуна планира листване на борсите в Прага и Варшава, като за момента се очаква, че листването ще бъде реализирано до края на годината. Също на варшавската борса през октомври се планира и листването на кипърската компания за възобновяема енергия EETEK, чиито планове са да набере 120 млн. долара с оглед финансиране на експанзията на компанията в Централна Европа.
Макар и действащи все още предпазливо, руските компании са сериозен кандидат за листване, включително и на чуждестранни борси. Руската компания Северстал планира да листне подразделението си за добив на злато в Лондон, като очакванията към момента са компанията да бъде оценена на 4 млрд. долара.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *