Картовите оператори слагат край на паролите

Операторите на кредитни карти работят над нов стандарт за идентификация, който когато се внедри, ще бъде най-големият цялостен ъпгрейд в сигурността на онлайн плащанията.

До 2018 г. се очаква плащанията през мобилни устройства да представляват 30% от всички онлайн продажби в търговската мрежа и по тази причина новият стандарт ще придвижи инфраструктурата по сигурността отвъд PC ерата, в подкрепа на новите технологии и променяйки нуждите на потребителите.

Подходът е да се използват обогатени данни за картодържателите, които ще повлияят върху по-рядкото прекъсване за въвеждането на пароли в точките на продажби. В случай на необходимост от удостоверяване на самоличност, картодържателите ще могат да се идентифицират като въведат биометрични данни от пръстови отпечатъци вместо да запаметяват статични пароли.

Аджей Бхала, президент на „Enterprise Security Solutions“ в MasterCard посочва, че: “всички ние искаме, когато плащаме, това да се случва и лесно, и сигурно, а не само едното или другото. Искаме да идентифираме хората по това кои са, а не какво помнят. Трябва да запаметяваме твърде много пароли и това създава допълнителни неудобства за потребителите и бизнеса.“

Новият протокол, който се създава съвместно с Visa, може да бъде внедрен през 2015 г. и постепенно да замести настоящия 3D Secure протокол.

Другите стъпки, които MasterCard предприема за освобождаване на средата от пароли включват пилотни бизнес тестове на приложения за лицево и гласово разпознаване при идентификация на картодържателите и провеждане на опити с гривни, които да идентифицират картодържателите чрез техния уникален кардио ритъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *