Катар купува 10% от турската фондова борса

Турция и Катар са подписали 10 нови споразумения, целящи допълнително засилване на двустранните отношения, предаде в.“Дейли сабах“, цитиран от БТА и business.dir.bg.

Изненадващо: Турската икономика ще изпревари по растеж конкурентите си, а през 2021-а чака 4% ръст - Money.bg

Споразуменията са подписани в края на Шестото заседание на Висшия стратегически комитет Турция-Катар, състояло се в Анкара и председателствано от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и от емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани, информира economynews.bg.

Сред подписаните споразумения е споразумение за продажба на 10% от акциите на Истанбулската фондова борса, споразумение за прехвърляне на акции от един от най-големите молове в Истанбул – Истинйе Парк, меморандум за разбирателство за съвместни инвестиции в проекта в района на Златния рог в Истанбул.

Фондовата борса в Истанбул обърна всичките си парични активи в турски лири - По света и у нас - БНТ Новини
 Подписан бил и меморандум за разбирателство за съвместни рекламни дейности между турското министерство на търговията и катарската администрация, отговаряща за зоните за свободна търговия. Подписано е и споразумение за създаване на съвместна търговска комисия.

Анкара и Доха поддържат силни връзки. Турция подкрепи Катар по време на кризата в Персийския залив, която се разрази през юни 2017 г., когато Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха дипломатическите и търговските отношения с Катар.

Катар придобива дял във фондовата борса в Истанбул:: Investor.bg
 Четирите страни обвиниха Катар, че подкрепя тероризма – твърдения, които Доха отхвърли, описвайки ембаргото като нарушение на националния й суверенитет.

Турция и Катар засилиха през последните години военните си и икономически връзки.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *