Катар напусна ОПЕК

Катар се оттегля от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), решението бе взето от държавния секретар по енергетиката на страна Саад бин Шрида ал Кааби.
„Катар реши да се оттегли от ОПЕК от 1 януари 2019 г., в понеделник ще информира организацията за това“, каза той.

Резултат с изображение за опек

Страната иска да се съсредоточи върху производството на газ и производството на втечнен природен газ, добави министърът.
Производството на втечнен природен газ се предвижда да нарасне от 77 на 110 милиона тона годишно. По-рано Катар обяви плановете си да пусне в експлоатация четири нови производствени линии за втечнен природен газ до 2024 г. Страната вече е най-големият износител на този вид суровини.
В същото време Доха подчерта, че те ще продължат да изпълняват всички международни споразумения, а решението за оттегляне е чисто с икономически характер и не е причинено от разногласия с други членове на организацията, информира economynews.bg.
Миналото лято няколко държави от Персийския залив прекъснаха дипломатическите отношения с Доха, обвинявайки страната в съучастие в тероризма, във връзка с мюсюлманското братство, ИДИЛ и Ал Кайда.
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е международна междуправителствена асоциация, създадена от държавите производителки на петрол за контрол на производствените квоти.
ОПЕК включва Алжир, Ангола, Венецуела, Габон, Иран, Ирак, Конго, Кувейт, Катар, Либия, Обединените арабски емирства, Нигерия, Саудитска Арабия, Екваториална Гвинея и Еквадор. Членовете на организацията контролират около две трети от световните петролни запаси, те съставляват до 45% от цялото световно производство и половината от износа. Русия е наблюдател.
През 2016 членовете на ОПЕК и редица държави, които не са организации (ОПЕК +), постигнаха съгласие за значително намаляване на производството на суровини. По-късно договорът бе удължен до края на 2018 г.
Делът на Катар петрол в общото производство на картели миналата година беше 1,85%. Сега страната произвежда около 620 хиляди барела петрол на ден. Доха е член на ОПЕК в продължение на 57 години.
След изявленията на ал-Кааби цените на петрола спаднаха рязко.
На 6-7 декември ще се проведе министерска среща на ОПЕК + във Виена по темата за намаляване на производството на петрол./Риа Новости

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *