Катар си пазарува компании във Франция

„10 млрд. евро ще бъдат вложени от Катар в акции на големи френски компании и проекти за партньорства в други страни“, каза Мохамед ал Кувари Джахам. „Идеята не е финализирана, в процес на проучване е“, каза той.
Тези планове са продължение на споразумението за създаването на френско-катарски фонд за малки и средни предприятия, който ще бъде с размер до 300 млн. евро.
Първоначално Катар обяви в края на 2011 г. проект за френските предградия 50 милиона. Това стана след посещение в Катар на представители на предградията. Новината предизвика остра полемика по време на предизборната кампания във Франция.
Новото ляво правителство най-накрая даде съгласието си, при условие че инвестициите са свързани.
Емирството има значителни петролни запаси, които му осигуряват значителна икономическа тежест.
Но Катар вече има значително присъствие във Франция. Според последни данни монархията държи инвестиции в големи френски компании на стойност най-малко шест милиарда евро.
Катар притежава и луксозни хотели, футболния клуб Пари Сен-Жермен /ПСЖ/ и е инвестирал в закупуването на телевизионни права и на пазара на изкуството.
Катарската инвазия предизвика яростна критика във Франция. Жан -Люк Меляншон, лидер на радикалната левица, избухна срещу „колонизация с пари.“ Марин Льо Пен, лидер на крайната десница, представи инвестициите на Катар като „троянски кон на ислямизма“.
За да се защити, министър-председателят на Катар, шейх Хамад бин Ясем ал Тани заяви в средата на октомври „че няма скрита политическа мисъл“.
„Катарското правителство никога не е инвестирало средства в джамии във Франция, освен в Голямата джамия в Париж, но по искане на френското правителство за осигуряване на сумата от два милиона евро“, каза посланикът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *