Кауфланд и Метро замразяват цените на 10 основни храни

Това съобщи самият министър на пресконференция в Министерски съвет днес.
Десетте продукта, включени в кошницата, са хляб (Добруджа и бял), краве кисело и прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал „Витоша“, свинско и пилешко месо (трупно), яйца размер М, десет броя, и стандартни кренвирши.
Става въпрос само за продукти на български производители, заяви Найденов, цитиран от БГНЕС.
Министърът уточни, че цената на тези продукти може да бъде намалявана, но няма да се увеличава в идните три месеца.
Споразумението влиза в сила от утре, като министърът очаква до края на деня към него да се присъединят още две големи вериги, без да уточнява кои са те. Найденов заяви, че веригите имат съответни буфери да понесат замразяването на цената на десетте хранителни продукта.
Министърът каза още, че не очаква цената на продуктите да нарасне след изтичането на трите месеца. Той дори се обзаложи, че тя ще намалее.
В момента имаме изключително нервен пазар на пшеницата и царевицата. Надяваме се в тези три месеца пазарът да се успокои. Освен това през зимата има по-голямо потребление на тези продукти, коментира още Найденов.
През лятото нормално потреблението на тези храни е свито, което тласка веригите да увеличават цените. Така че те ще поемат този буфер. Няма да има увеличение на цените, намаление е възможно, защото част от тези продукти са обект на специални промоции, тези промоции ще продължат, заяви Найденов.
На фона на тази договорка, днес от БСК излязоха със становище, че подобна държавна намеса ще изкриви пазара. Редно ли е според вас държавата да се меси на пазара?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *