КЗП забрани на телекоми да отказват прекратяване на договор

Комисията за защита на потребителите забрани на два от телекомите да отказват на абонатите си прекратяване на отношенията без договорни или правни основания. Търговците обжалват заповедите, съобщиха от КЗП.

Единият от операторите отказва разтрогване на договорните отношения, ако клиентът му не подаде заявлението за прекратяванев обекта, в който го е сключил.Подобна уговорка не е залегнала в условията на оператора, с които потребителят се съгласява при обвързването си с търговеца.

Другият телеком пък принуждава потребителите да отправят типови предизвестия за прекратяването на контракта. Независимо, че общите условия на дружеството допускат писменото предизвестие да бъде подадено, както по образец, така и в свободна форма, на практика търговецът изисква от абоната си да попълни бланка, която се предоставя в търговските му обекти.

Освен това заявлението трябва да се подаде точно месец преди изтичането на договора, в противен случай той не се прекратява. Тези действия на търговците неоснователно създават трудности на потребителите и представляват нелоялни търговски практики. КЗП е категорична, че те следва да бъдат преустановени.

В случай че съдът потвърди решенията на контролния орган, потърпевшите от действието на тези практикимогат да претендират за обезщетения по съдебен ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *