Ким Чен-ун: Първо икономиката, после ракетите

Ким Чен-ун по време на негово посещение в завод за трактори – това е една от най-разпространяваните снимки на севернокорейските медии за световните информационни агенции според Ройтерс. На тях той прави обиколка на фабриката, след което тества трактор и се смее заедно с работници.
Това са поредните от поредица снимки през последните месеци, показващи как Ким посещава усмихнат заводи от различни производствени отрасли, посочва Ройтерс. Агенцията отбелязва, че с оглед на показаните от севернокорейските медии изображения изглежда Ким временно е загърбил ракетната програма, поставяйки акцент върху икономиката. Това става в контекста на неговите усилия да си осигури вътрешна подкрепа в Северна Корея, изпълнявайки своите обещания да развива икономиката успоредно с ядрената програма, както и да вдъхне увереност на гражданите в условията на затегнати международни санкции.
Между 21 юни и 20 септември Ким не е присъствал на нито едно обществено събитие, свързано с икономиката, като вместо това се е бил съсредоточил почти изцяло върху ракетни изпитания и обиколки на оръжейни заводи, сочат данни, събрани от южнокорейското министерство на националното обединение.
Възобновяването на участията в прояви, свързани с икономиката, съвпада със затишие в ракетните изпитания, отбелязва Ройтерс. От 15 септември Северна Корея не е изстреляла нито една ракета, нито е изпитвала оръжия. За последно именно на тази дата тя изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония.
Според представители на южнокорейските власти и преди е имало подобни периоди на прекъсване на изпитанията. Те изразили убеденост, че почти сигурно Пхенян продължава усилията си да се сдобие с по-усъвършенстван ядрен потенциал.
Говорител на южнокорейското министерство на националното обединение коментира, че новото съсредоточаване върху икономиката може да е опит да бъдат сплотени севернокорейците и да бъде затвърдена подкрепата за държавното ръководство.
Според цитиран от Ройтерс изследовател на Северна Корея от Корейския университет в Сеул е възможно в затворената комунистическа страна да е започнало да се усеща въздействие от затягането на санкциите, станало факт след извършеното шесто нейно и най-мощно ядрено изпитание. В резултат за севернокорейското държавно ръководство може да е важно да се опита да ограничи бързо ефекта от наказателните мерки, предположи той.
Севернокорейски официални лица са казвали по държавните медии, че санкциите причиняват „колосални вреди“ на редовите граждани на КНДР, а ръководството се опита да покаже, че не се бои от тези мерки, твърдейки, че с разчитане на собствени усилия международният натиск може да бъде преодолян.
Според наблюдател на процесите в севернокорейската икономика от американския Институт за външнополитически изследвания има стремеж за увеличаване на производството и намаляване на зависимостта от външни стоки. По думите му Северна Корея търси начини и да повиши износа на стоки, непопадащи в обхвата на санкциите, например на трактори.
Според анализатори макар и да има данни за въздействие на санкциите върху икономиката на КНДР, не е ясно какво точно е то.
Цените на бензина и дизела са се повишили, но тези на храни като царевицата и ориза са се запазили на относително устойчиви равнища според анализ на Ройтерс на маркетингови данни, събрани от уебсайта „Дейли Ен Кей“, който е администриран от бегълци от Северна Корея.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *