Кипър се размина с фалита

То предвижда страната да получи финансова помощ от 10 милиарда евро и да не губи спешното финансиране от Европейската централна банка, което щеше да спре днес при липса на спасителна програма.
След одобряването на основните параметри на споразумението председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум подчерта, че върху депозитите под 100 хиляди евро няма да се налагат никакви такси и данъци.
За по-големите депозити обаче ще има еднократен данък, най-потърпевши се очаква да бъдат вложителите във втората по големина банка – Лаики, за която Йерун Дейселблум заяви, че не може да бъде спасена. Той обясни, че здравите й активи ще преминат към Централната банка на Кипър, която ще бъде преструктурирана, както и че в страната ще бъде приложена амбициозна програма за фискална консолидация, приватизация и структурни реформи:
Съгласието за решително прилагане на програмата ще позволи на Кипър да се върне към стабилна и нормално функционираща икономическа и финансова система възможно най-бързо – това е в интерес и на хората в страната, подчерта председателят на Еврогрупата.
Заместник-председателят на Европейската комисия Оли Рен обеща помощ за справяне с тежките социални последици:
Ясно е, че дълбочината на финансовата криза в Кипър означава, че близкото бъдеще ще е много трудно за страната и нейните граждани. Европейската комисия ще направи всички възможно да облекчи социалните последици от този икономически шок и да помогне да бъдат защитени най-уязвимите.
Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обобщи постигнатите договорености:
Първо – защита на осигурените вложители. Второ – лечение на двете проблемни и възстановяване на доверието в останалите банки. Трето – разпределение на бремето между европейците и кипърците, от една страна, а от друга – между данъкоплатците и незастрахованите вложители сред самите кипърци. Вярваме, че тези мерки ще доведат до трайно и изцяло финансирано решение (на кризата).
Банките в Кипър, с изключение на подлежащата на ликвидация Лаики банк, ще бъдат отворени в близко време. Решението ще бъде взето след консултации с експерти от тройката международни кредитори в течение на днешния ден.
Сделката бе постигната след напрегнати преговори и заплаха с оставка на кипърския президент часове преди изтичането на ултиматума от Европейската централна банка към Никозия. Страната ще получи първите траншове едва в началото на май – след като кредиторите уточнят няколко важни подробности. Една от тях е въпросът с колко ще бъдат „подстригани“ големите депозити. Според източници на Блумбърг и Интерфакс налогът може да достигне 40 процента. Закриването на втората по големина банка на острова – Народната банка, ще помогне допълнително на кипърското правителство с 4,2 милиарда евро, предаде РИА Новости.
Споразумението между Кипър и международните кредитори бе последвано от поскъпване на петрола с повече от 40 цента на барел на азиатските пазари. „Брент“ надвиши 108, а Нюйоркският контракт – 94 долара за барел.  Към 7 часа тази сутрин еврото се търгува за 1.3037 долара. Курсът на Българска народна банка за долара е 1.51053 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *