Кипър: с нови цели след 3 млн. туристи

Само 11 338 български туристи са посетили Кипър през миналата година, което все пак е увеличение, макар и с нищожните 0,3% спрямо 2015 г., показват данните на националната Статистическа служба.

В сравнение с увеличението от 50,9%, постигнато от Израел, на 48,9% от Русия /781 634 туристи/, на 36,5% от Румъния, или на пристигналите от Великобритания 1 157 978 души, приносът на страната ни е повече от скромен в поредицата от туристически рекорди, които Кипър постави през 2016 г.

За първи път в историята на туризма му островът премина 3-милионната бариера – страната, която е с население от близо 850 000 души /без окупираната северна част/, посрещна 3 186 531 гости. Така не само надмина смятаната дотогава за изключително успешна 2015 г., но би и абсолютния рекорд, поставен 15 години по-рано, през 2001 г.

Рекордно е и процентното увеличение на броя на посетителите. През миналата година те са с 19,8% повече спрямо предишната, а в сравнение с 2014 г. постижението е значителен скок – ръст от 30,5%. Още един рекорд записаха и приходите от туризма в икономиката на Кипър през миналата година. Те са се увеличили с 12%, достигайки 2,4 млрд. евро – също най-висок размер за цялата история на отрасъла на острова.

След двете изключително силни 2015 и 2016 години кипърският туризъм се подготвя за още по-успешна 2017 г., единодушно обявиха прогнозите си в навечерието на новия активен летен сезон, който се открива на 1 април, министърът на туризма Георгиос Лакотрипис, Кипърската организация за туризъм и Асоциацията на хотелиерите в Кипър.

Основания за оптимизъм им даде самото й начало. През януари, най-зимния месец на слънчевия остров, туристическите пристигания удариха ръст от 28,8%, като достигнаха 62 611 гости. Вече падна и първият рекорд – увеличение от 158% на записаните туристи от Русия. Очаква се с 50% повече спрямо 2016 г. да са туристите от Германия, един от най-активно разработваните в последните години пазари, което дори предизвика сериозни притеснения в Кипърската организация за туризъм, че островът няма достатъчно база за настаняването им. Кипърската хотелиерска индустрия предлага близо 83 хил. легла.

Въпреки този възход на туристическия отрасъл Кипър предприе учудващ на пръв поглед ход – за неговото… преструктуриране.

“За първи път е изготвена цялостна, интегрирана, задълбочена национална стратегия, която поставя не само количествени и качествени цели, но и представя конкретен план с предложени действия и срокове как те да бъдат постигнати от публичните и частни субекти с хоризонт от 2017 – 2030 г.”, подчерта президентът Никос Анастасиадис.

Промените са подготвени на базата на проучването, извършено от испанската консултантска компания THR-Innovative Advisors по поръчка на кипърското правителство. Резултатите от него – констатациите, препоръките и конкретните мерки, бяха представени официално пред специална министерска комисия през феврури.

“Това, че последните години бяха много добри и имаме високи постижения, не означава, че трябва да сме доволни и да не правим нищо. Ние искаме да подобрим и обогатим всичко, което предлагаме на нашите гости – инфраструктурата, хотелиерската база, туристическия продукт, да надградим всичко съществуващо сега така, че кипърският туризъм да бъде конкурентоспособен в следващите години и посетителите да получат по-добри услуги срещу парите си”, обясни в отговор на въпроса ми за необходимостта от започващите промени Христос Мустрас, старши експерт в Кипърската организация по туризъм, която е една от главните действащи структури в новата национална стратегия.

Според оценките на испанските консултанти Кипър има потенциал за значително увеличаване на мястото на туризма в местната икономика, информира investor.bg. Най-силно стратегическо предимство на острова остават неговите природни дадености – средиземноморският климат и възможността за дълъг летен сезон, който сега продължава 7 – 8 месеца. Кипър е известен и с най-чистите плажове в Европа – в момента 59 от тях са носители на “Син флаг”.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *