Китайската Tencent вече притежава 5% дял от Tesla

Гигантът Tencent е купил 5% от Tesla. Така най-високо оценяваната китайска компания предоставя подкрепатa си на производителя на електронни автомобили от Силициевата долина, който се подготвя да пусне първата си кола за масовия пазар, съобщава Wall Street Journal.

Сумата от 1,8 млрд. долара, платена от Tencent, прави компанията петия по най-голям дял акционер в компанията, сочат данни на S&P Capital IQ. Това показва вот на доверие в главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в момент, в който той е изправен пред съмнения около това дали ще може да задоволи амбициозните цели да представи седана Model 3 в рамките на прогнозирания от него график и мащаб.

Tencent е придобила дела чрез комбинация от оферта на акции от Tesla и акции, купени на свободния пазар, сочи документация, подадена във вторник. Делът на Tencent е пасивен, което означава, че компанията вероятно няма да търси места в управителния съвет или да иска промени.

Говорител на Tencent нарече Tesla “глобален пионер начело на новите технологии“. Успехът на Tencent идва от подкрепа на предприемачи като Мъск, който комбинира визия, амбиция и изпълнение, каза говорителят.

Мъск, който е и председател на компанията, остава най-големия акционер в Tesla с малко над 20% от компанията. Tesla е отказала коментар.

Акциите на американската компания, които отчитат ръст на цената си от 26% тази година, поскъпнаха с 2,9% в сутрешната търговия в Ню Йорк, информира investor.bg.

По-рано този месец Tesla предприе стъпки, за да засили крехкия си балансов отчет на фона на рисково засилване на производството на Model 3. В същото време компанията заяви, че предлага обикновени акции за 250 млн. долара и конвертируеми облигации за 750 млн. долара.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *