Китайска компания иска розово масло за 40 милиона лева

Китайска компания иска да купи розово масло за 40 милиона лева от „Българска роза“. От карловската компания обявиха, че са в процес на договаряне на 5-годишно споразумение с китайска корпорация, но не посочиха името й.

Резултат с изображение за българска роза карлово

Интересът е за експорт на масло и козметика на стойност от 40 милиона лева в дългосрочен план. Очаква се споразумението да бъде подписано в началото на юли, съобщиха информационни агенции.

Очакванията са споразумението да бъде подписано в началото на следващия месец.

Фирмата, която започва производството си още през 1948 година и наскоро отбеляза 70-годишен юбилей, изнася продукти в над 20 държави на 4 континента.

За последните 5 г. „Българска роза“ е доставила розово масло, което е било вложено в над 11 милиона парфюми на големи марки в индустрията, информира в.Стандарт.

Производителят на розово масло отчете продажби за април 2018 г. в размер на 407 хил. лв. и с натрупване от началото на годината 1,302 млрд. лв. Предварителните прогнози за май сочат реализирането на продажби в размер на 340 хил. лв. и с натрупване от началото на годината 1,642 млрд. лв.

Най-качественото и търсено по цял свят розово масло се получа в България  от култивираната  Rosa damascena – казанлъшка Маслодайна роза, отглеждана в Розовата долина, където се намират най-подходящите условия за  нейното развитие и от където  се получава най-ценното розово масло в света-българското.

Българското розово масло е натурален продукт, получен чрез водно-парна дестилация на свежи цветове от маслодайна роза-Rosa damascena Mill,отглеждана в Розовата долина. Един килограм розово масло се получа обикновено  от 3 до 3,5 тона розов цвят. В състава на българското розово масло са установени около 283 компоненти, разделени в две основни  групи вещества: носители и фиксатори на мириса.

Носителите на мириса  представляват течната част на маслото, докато  фиксаторите са твърди при стайна температура и безмирисни, но фиксират мириса и му придават трайност.

Българското розово масло е възприето като световен еталон за качество.

То намира широко приложение в парфюмерията, козметиката и медицината.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *