Китайският юан удари 4-годишно дъно

Курсът на националната валута на Китай стигна най-ниското си ниво от 4 години насам. Народната банка на страната понижи курса на юана спрямо долара със 131 базисни пункта до 6,4757.

Анализаторите обясняват действията на Народната банка с необходимостта да се подготви за включването на юана в кошницата с резервни валути на МВФ през октомври догодина. Това би могло да доведе до увеличаване на търсенето, а китайката валута значително ще повиши курса си.

Реформите в механизма за формиране на обменния курс между юана и долара започнаха на 11 август тази година, когато китайската централна банка обяви решение за „оптимизиране на методиката за изчисляване”.

През следващите три дни китайската валута се обезцени спрямо долара с 4,6% до 6,40 юана за долар.

Решението за включването на китайския юан в кошницата с резервни валути от 1 октомври 2016 г., бе взето от съвета на директорите на МВФ на 30 ноември тази година. В момента в нея влизат щатският долар, еврото, японската йена и британският паунд.

Китай е втората по големина икономика в света след тази на САЩ. Притесненията от поддържането на прекалено ниско ниво на китайската валута, с цел стимулиране на местните износители, беше една от причините тя да бъде отхвърляна от МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *