Китайците купили „Милан“ с пари, които нямат

Китайци са новите собственици на мажоритарния пакет от акции на известния италиански клуб „Милан“. В началото на август, след близо година на продължителни преговори, емблематичният футболен клуб „Милан“ е бил продаден от семейство Берлускони на китайски консорциум. Цена –  740 милиона евро. Но кои са тези китайски предприемачи?

За да разкрие някои недискретности, американската информационна агенция Блумбърг публикува  статия, в която,  позовавайки се на неназовани източници, се твърди, че китайците закупили „Милан“,  не разполагат с необходимите пари за финализиране на покупката и все още се търсят потенциални купувачи.

„В малко известната група от предприемачи, водени от Ли Йонгхонг, сондират за интерес от нови инвеститори,- казаха нашите източници. Когато той се съгласи да купи Милан за 740 милиона евро, включително с неговите дългове, не е разполагал с всичките необходими пари. “

На новината „бомба“, разкрита от Блумбърг, консорциумът Sino-Europe Sports(Китайско-европейски спортове) не реагира и не отрича, но съобщава за намеренията си по отношение на „Милан“, стойността на който може да достигне до 2,9 милиарда евро, а през последните пет години приходите да се увеличат до 500 милиона годишно.

„Ние сме на крачка от закупуването на „Милан“. Предоставили сме информация на бизнес партньори и други заинтересовани страни, като част от процеса за затваряне на сделката, който ще се проведе до края на тази година.“

Кога ще се сключи споразумението между Фининвест и китайците? Консорциумът,  воден от Ли Йонгхонг спекулира, че това ще се случи в края на 2016, може би през ноември, но по-опитните експерти като Пепе Ди Стефано (журналист от Sky Sport) предполагат, че ще е нужно по-дълго време. „Финализирането сега е предвидено за началото на декември, тъй като е налице отлагане с около месец дължащо се основно на забавянето на някои банкови разрешения  за китайската група. Няма никакъв проблем и страните са в постоянен контакт. Идеята е да се опита да сключи сделката до края на 2016г., за да може да се предаде на дружеството, считано от 1 януари,  възможност за изграждане на един нов „Милан“. Има нотка на безпокойство заради  многото  обърквания през последните години, които допринасят за лек страх, но този път ние вярваме, че сделката  е факт и че липсват само някои  подробности“.

 

Публикацията подготви: София НАЙДЕНОВА   

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *