Китайците са най-апетитни за златни бижута

Китайците пак са под прожекторите на световния пазар. Въпреки песимистичните очаквания към пазара на златото тази година, интересът на китайците към златните изделия и луксозните стоки отново бележи рекордни ръстове през 2017г. Без значение фактът, че търсенето на златни бижута е с 7.2 тона по-малко от 2016 г., когато според последни данни е наброявало 466.1 т., Китай си остава страната, в която интересът към благородния метал е най-голям в световен план, съобщават екпертите от Tavex.

Според първоначални прогнози, спадът в търсенето на златни изделия, се очакваше да бъде с 2% по-голям, заради тазгодишното свръхпредлагане от 230 тона на световния пазар, което е най-мащабното от края на 2005 г. до момента., Статистики показват, че по традиция китайците продължават да проявяват най-голям интерес към инвестициите в бижута, докато продажбите на кюлчета и монети бележи спад, съответно с 11% и 65% спрямо третото тримесечие на миналата година.

Макар и връзката между повишения интерес към благордния метал и поризводствения ръст на страната да не е директна, за първи път от седем години насам, икономиката на Китай съшо ще отбележи прогрес, според прогнози на Китайската Централна Банка. Очакваният икономически скок дори ще бъде надминат – по първоначални прогнози той беше 6.2%, а според последни данни, е нарастнал с 0,6%.

Дали обаче предвижданият ръст в Китай ще е краткосрочен, или пък ще бележи преориентирането на страната към производство на високотехнологични продукти, предстои да видим. Факт обаче е, че ръстът на китайската икономика ще позволи на платежоспособната средна класа в страната да се глези редовно с любимите си златни накити и изделия.

Ето и класацията /отзад напред/ на държавите, където се купува най-много злато и златни бижута от гражданите. 10. Египет 27.9 метрични тона – Преди около 3 300 години древните египтяни са изготвили смятаната за първа в света топографска карта. На нея са посочени златни находища и мини за добиване на ценната суровина.  9. Русия 30.2 метрични тона – През последните няколко години Централната банка на Русия е най-големият купувач на злато, в опит да стабилизира цената на руската валута. Товa обаче важи и за руските граждани, които също гледат на златото като на желан актив. 8. Индонезия 34.2 метрични тона – Индонезия е дом на най-големите локализирани златни находища в света и една от най-големите златни мини, където работят около 18 хил. души. 7. Саудитска Арабия 38.1 метрични тона – Законът на шериата не позволяваше инвестицията в златни кюлчета. В края на 2016 г. обаче стана ясно, че за първи път ще бъда разрешено влaгането на пари в ценния метал. 6. Турция 39.7 метрични тона – През юли Турция внесе най-голямото количество злато, измерено на месечна база, в близо 30-годишната история на Borsa Istanbul Precious Metals Markets.  5. Иран   39.7 метрични тона – През 2016 г. Иран е петият най-голям купувач на злато. Тенденцията изглежда само ще се разраства, тъй като към края на първото тримесечие на тази година се отчита ръст от 27% в поръчките на злато. 4. Обединени арабски емирства 46.2 метрични тона – Дубай е познат като един от световните центрове за златни бижута. Градският Gold Souk (традиционен пазар за злато) побира над 300 магазина за златни накити.  3. САЩ 138.2 метрични тона – Златната треска в щата Калифорния (1848 – 1855 г.) е повратна точка в историята на добива на злато. Изчислено е, че 9 на всеки 10 тона от златните залежи, намиращи се над повърхността на земята, вече са добити.  2. Индия 463.1 метрични тона – Днес индийските домакинства са най-големият частен притежател на злато в света с приблизително 24 хил. тона. Дори има израз, посветен на него: „В Индия сватбата не е сватба без злато”. 1. Китай 612.5 метрични тона  – През 2016 г. китайците са купили повече злато от САЩ и Индия, взети заедно. Това е функция на нарастващите доходи на хората в Китай. McKinsey & Company посочват, че до 2025 г. Китай ще има дял от 4% от световния пазар на луксозни стоки, част от който са и златните накити.

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *