Китай бута цената на златото

Докато Китай беше основен източник на търсене на злато през тази година, което помогна да се компенсират ефектите от продажбите на акции на борсово търгувани фондове (ETFs) и административните ограничения за потреблението в Индия, това може да се промени през 2014 г. предупреждават от ANZ.

В средносрочен план, нарастващите реални лихвени проценти и по-ниската възвращаемост на инвестициите в злато ще намалят неговата привлекателност като средство за съхраняване на богатството, пише в доклада на New Zealand Banking Group, цитиран от CNBC.

Цените на златото се понижиха с около 28 на сто през последните 12 месеца. Това е четвъртият най-голям спад от 1970 г. насам.

В резултат ANZ очаква вносът на Китай да намалее с 10% до 900 милиона тона през 2014 г., от прогноза за 1050 метрични тона през тази година, в която китайският пазар ще надмине Индия като най-големия за метала в глобален мащаб.

Китай е водещият производител на злато в света, но разчита на вноса за задоволяване на 70 на сто от потреблението си.

От ANZ очакват средна цена на златото от 1 269 долара за тройунция през следващата година, в сравнение с предишната прогноза от 1 436 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *