Китай е готов да се справи с кризата

Китай е готов да въведе още икономически стимули, ако те са необходими, заяви премиерът Вън Цзябао, цитиран от АФП и Дарик.
„Вече имаме планове за справяне с още по-трудни времена“, заяви той на пресконференция по повод на годишната сесия на парламента. „За да направим това, сме запазили адекватни амуниции, което означава, че по всяко време можем да въведем нови политики за стимулиране“.
Премиерът Вън Цзябао изрази също и загриженост за китайските инвестиции в САЩ. Той призова икономическите планове на САЩ да предпазят китайските активи. „Заели сме големи суми пари на САЩ. Разбира се, че сме загрижени за сигурността на нашите активи“, заяви Вън.
„За да съм честен, малко съм притеснен и бих искал да се обърна към САЩ да спазят думата си и да останат нация, на която може да се има доверие и да осигурят безопасността на китайските активи“. Вън Цзябао призна пред медиите, че ще бъде трудно да се постигне китайската цел за 8 на сто ръст на БВП, но подчерта, че „със значителни усилия, е възможно да достигнем тази цел“. Независимо от международния натиск, Китай няма да отстъпи пред исканията да отслаби контрола върху курса на националната валута – юана, изтъкна премиерът.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *