Китай е станал лидер в използването на роботи в промишлеността

Използването на роботи в промишлеността на китайския пазар е изпреварило през 2014 г. това в Япония, оглавявайки по този начин световната класация, съобщава MarketWatch, позовавайки се на данни от Международната федерация по роботика (International Federation ofRobotics– IFR).

IFR, която представлява производителите на роботи и изследователските институти, съобщи, че в края на миналата година в Китай са използвани около 200 хил. робота спрямо 32 хил. година по-рано. Равнището представлява приблизително 20% от всички нови роботи в експлоатация в света.

В основата на по-големите доставки за китайския пазар са били четири мултинационални компании – швейцарската ABB Group, японските Fanuc Corp и Yaskawa Electric Corp, както и германската Kuka Robotics. Те представляват 58% от пазара, според китайската агенция Mir Industry.

Китайският производител на домакински уреди Midea от 2011 г. насам е флагман на прехода на китайската промишленост към роботиката и автоматизацията. През 2011-2014 г. Midea инвестира в този сектор над 800 млн. юана (128 млн. долара) за монтиране на автоматични системи, включително роботи. През 2015 г. групата планира да инвестира още 900 млн. юана и да пусне в експлоатация още поне 600 робота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *