Китай забранява анонимността в интернет

Китай въвежда забрана за интернет потребителите в страната да се регистрират в различни услуги с измислени имена. Новите правила ще влязат в сила от 1 март, съобщи Ройтерс.

Законът задължава потребителите на месинджъри, блогове, форуми и социални мрежи да използват своите истински имена при регистрацията. Забранява се използването на имена на правителствени органи и агенции, новинарски услуги, както и имена на чужди лидери като Путин и Обама.

Въвеждането на подобни мерки ще сложи край на измислените имена и разпространението на слухове в интернет, поясняват от Китайската администрация за борба с киберпрестъпността. Законът ще свали огромно бреме от плещите на операторите на популярни услуги като месинджърите WeChat и QQ и микроблогърската социална мрежа Sina Weibo.

Не за първи път Китай се опитва да наложи строга цензура в интернет. Неотдавна властите ограничиха достъпа до VPN услуги, които се използват за преодоляване на “Великата китайска защитна стена”. С идването на власт на Си Дзинпин опитите за контрол над интернет зачестиха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *