Китай и Франция сключиха сделки за 15 млрд. долара

Китай и Франция подписаха договори на обща стойност 15 милиарда долара по време на посещението на президента Еманюел Макрон в азиатска държава, заяви на брифинг китайски правителствен служител, цитиран от Ройтерс.Китай и Франция сключиха сделки за 15 млрд. долара.

Резултат с изображение за китай и франция
преди 18 часа

Сключените двустранни сделки са в областта на въздухоплаването, енергетиката и селското стопанство, включително и одобрение за 20 френски компании да изнасят за Китай домашни птици, говеждо и свинско месо. Те също така се съгласиха да разширят протокола за износ на домашни птици, постигнат по-рано тази година, за да включат в него патици, гъски и гъши дроб, се посочва в изявление от кабинета на френския президент.Китай и Франция сключиха сделки за 15 млрд. долара.

Одобрени са и енергийни сделки, които включват меморандум за разбирателство между китайската газова компания Beijing Gas Group и френският енергиен гигант Engie за сътрудничество по отношение на терминала за втечнен природен газ и за съхранение на природен газ в северния град Тияндзин.

Пред Ройтерс изпълнителният директор на Beijing Gas Group посочи, че сътрудничеството с Engie ще включва и доставка от френската фирма на мембранни технологии, използвани за предотвратяване на изтичане на газ, както  и тяхното участие в мащабните китайски проекти за съхранение на газ.

Сред другите сделки, френската енергийна компания Total ще създаде съвместно предприятие с китайската Shenergy Group за дистрибуция на втечнен природен газ с камиони в делтата на река Яндзъ.

Двете страни също се договориха да постигнат споразумение до края на януари 2020 година относно цената и местоположението на съоръжение за преработка на ядрено гориво, което ще бъде изградено от френската компания Orano, известен преди под името Areva.

Също така стана ясно, че Китай ще подкрепи покупките на самолети на европейския конгломерат Airbus, заяви държавната информационна агенция Синхуа.

Еманюел Макрон се срещна в сряда с китайския си колега Си Цзинпин в Пекин по време на тазседмичната си визита в Китай, където той присъства на голямото търговско изложение в Шанхай.

Синхуа добави, че двете държави са се споразумели да работят заедно, за да продължат програмата за завършване и доставка на модела A350 на европейския производител на самолети, както и да увеличат инвестициите на Airbus в Китай, информира  bnr.bg.

Китай и Франция също така се надяват да засилят сътрудничеството, особено в сектора на хеликоптерите, както и на двигателите на самолети и обучението за пилоти, се посочва в съобщението на информационната агенция.

ЕС и Китай се споразумяха за защита на 100 европейски и 100 китайски храни с географско означение

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз и Пекин се споразумяха да защитят 100 европейски регионални имена на храни, известни още като географско означение, в Китай и 100 съответни китайски географски означение в ЕС, се посочва в съобщение на Европейската комисия в сряда.

Сделката ще включва защита на наименованието на продукти като вината от региона Кава, ирландско уиски, сирене фета и прошуто ди Парма, както и китайската паста от боб Pixian, бял чай Anji и ориз Panjin.

Сделката значително разширява броя на храните, защитени от географските означения – от едва десетте продукта и от двете страни, договорени през 20120а гидина, и би трябвало да спомогне за засилване на търговията със стоки с по-висока стойност.

„Това е победа и за двете страни, укрепвайки търговските ни отношения, облагодетелствайки нашите селскостопански и хранителни сектори и потребителите от двете страни“, заяви комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, който в момента също е на посещение в Китай.

Потребителите са готови да плащат повече за продуктите с географско означение, доверявайки се на произхода и автентичността на стоките, посочи той.

Споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на Европа, но се очаква да влезе в сила преди края на 2020-а година, се казва в изявлението на ЕК. То може да бъде разширено допълнително, за да обхване още 175 вида стоки с географско означение и от двете страни в рамките на следващите четири години след настоящото споразумение.

Трябва да се има предвид, че износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС за Китай е бил на стойност 12,8 млрд. евро за 12 месеца от септември 2018-а до август 2019- а година.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *