Китай купува Източна Европа

Премиерът на Китай Ли Къцян ще се срещне във вторник в Белград с премиерите и представители на 16 страни от Централна и Източна Европа, на които Пекин възнамерява да предложи „засилено“ сътрудничество.

„Ние ще приемем по-гъвкави мерки и по-специално разнообразни форми на инвестиране, за да осигурим по-силна подкрепа на проектите за сътрудничество между Китай и Източна Европа“, заяви заместник-министърът на външните работи на Китай Ван Чао.

По време на третата среща на правителствените на втората по големина икономика в света и страните от Централна и Източна Европа ще бъде подписано споразумение за капиталова инвестиция в нов блок на ТЕЦ „Костолац“ в Сърбия с мощност 350 мегавата, на стойност 715 млн долара.

Пекин, който разполага с големи валутни резерви, желае да засили присъствието си в Централна и Източна Европа и проявява интерес към инфраструктурата, енергетиката, земеделието и индустрията.

Очаква се освен това Ли да подпише споразумение за друг важен проект – за строителството до 2017 г. на ж.п. линия за скоростни влакове между Белград и Будапеща.

Някои страни като Полша се надяват да увеличат износа си за Китай и така да смекчат отрицателния ефект от санкциите, наложени от Москва на Европейския съюз в отговор на санкциите на Брюксел срещу Русия заради украинската криза.

Румъния сключи споразумение през 2014 за изграждане на електроцентрала за един милиард евро, но китайските инвестиции паднаха от 114 милиона евро през 2013 на 45 милиона през 2014 г.

В края на октомври Китай отпусна кредит от 687 милиона евро на Черна гора за финансиране на изграждането на участък от магистрала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *