Китай облекачава ограниченията за чужди инвестиции в публични компании

Ограниченията за чуждите инвестиции в публичните компании в Китай ще бъдат облекчени, обяви Държавният съвет на Китайската народна република, цитиран от Bloomberg. Квотите за вливащи се капитали също ще бъдат увеличени и освен това ще бъдат разработени инструменти за търговия със суровини, се казва още в изявлението на властта.

Решението е част от политиката на китайското правителство да подобри качеството и достъпа до фондовите, облигационните и суровинни пазари на страната чрез дълбоки реформи.Припомняме, че миналия месец правителството обяви планове засвързване на Хонконгксата и Шанхайската борсас цел да се повиши обема на търговията и да се насърчи използването на юана.

„Капиталовите ни пазари се развиха изключително бързо през последните 20 години и разполагаме със зараждащи се пазарни системи, които да регулират акциите, облигациите и фючърсите. Пазарите ни все още са в начален стадий и все още са налице някои организационни проблеми“, се казва в изявлението.

Властта в Китай се опитва да насърчава капиталовите си пазари с оглед на незадоволителното представяне на основния индекс на страната, причинено от опасенията за забавяне на икономиката. Индексът Shanghai Composite е паднал с 23% през последните 5 години, като това е най-слабото представяне сред десетте най-големите борси в света.

Също в петък Китайската регулаторна комисия за ценните книжа обяви нова информация за достъпа до общата борса между Хонконг и Шанхай. Самостоятелен чуждестранен инвеститор ще има право на дял от 10% в регистрираните в Китай компании, като общият дял на всички чужди инвеститори не може да надвишава 30%, обяви регулаторът.

Китай ще въведе и местна система за държавни облигации като част от реформите. Също така ще бъдат насърчавани задграничните инвестиции, а капиталовите пазари постепенно ще бъдат отворени към чуждестранни лица, се казва в изявлението на съвета, без да се съобщават детайли.

Регулаторите ще работят за подобряването на вътрешната търговия, на правилата за отписване от регистъра на публичните дружества на Комисията за финансов надзор, на възможността инвеститорите да участват в сливания и придобивания при равни условия, както и ще въведат инструменти за търговия като опции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *