Китай отменя забраната за емитиране на нови акции, индексите нарастват

Kитайските акции регистрираха ръст днес, след като правителството на страната отмени продължилия близо една година мораториум за продажба на нови акции на регистрираните на борсата компании.

Индексът Shanghai Composite Index завърши днешния ден с повишение от 36.23 пункта, или 2.5%, до ниво от 1 476.45 пункта спрямо затварянето си на 28 април при ниво от 1 440.22 пункта. От тази дата до днес китайските пазари бяха затворени.

Повишение от 2% регистрира и индексът Shenzhen Composite, който нарасна със 7.43 пункта до ниво от 361.37 пункта.

Все още не напълно изяснен обаче остава въпросът относно първичните публични предлагания на китайските компании.

След като китайските индекси се търгуваха на нива, близки до многогодишни минимуми към края на миналата година, от началото на тази основните индекси отбелязаха значително повишение, като индексът на шанхайската фондова борса нарасна с 24% от началото на годината, а този на борсата в Шенцен се повиши с 27%.

Анализатори коментират, че отпадането на забраната за емитиране на нови акции е изключително положителна новина за китайския пазар, който към момента разполага със значителни свободни ресурси за инвестиране.

Издаването на нови емисии на акции ще подлежи на контрол от финансовите институции и няма да започне веднага, като ще е необходимо технологично време за изготвяне на проспекти от компаниите, желаещи да се възползват от това право.

Правителството на страната издаде забрана преди около година на действия по увеличаване на капитала на компаниите чрез издаване на нови акции от предимно държавните компании, търгувани на китайските пазари.

През този период компаниите предприеха преструктуриране, като според правителството то е довело до изпълняване на условията за увеличаване на капитала на близо 70% от търгуваните на фондовите пазари компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *