Китай планира да наложи по-високи вносни тарифи на американските стоки на стойност 60 млрд. долара

Китай планира да наложи по-високи вносни тарифи на американските стоки на стойност 60 млрд. долара, съобщи в понеделник Министерството на финансите в Пекин, цитирано от „Ройтерс“. Това е отговорът на Китай, след като САЩ въведе по-високи до 25% вносни мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара от 00:01 часа миналия петък (7 часа българско време), 10 май.

Резултат с изображение за китай сащ

Дълго време Пекин не обявяваше каква ще бъде ответната реакция, но с днешното решение на Пекин търговската война навлезе в нова фаза.

Китай ще наложи с 25% вносно мито общо 5 140 американски продукти от 1 юни, уточнява финансовото министерство в Пекин.

Преди решението на Пекин, американският президент Доналд Тръмп написа в Tweeter, че Пекин ще „пострада много лошо“, ако Китай въведе контрамита и не сключи търговска сделка с Вашингтон.

Според написаното от Тръмп, компаниите ще бъдат принудени да напуснат Китай за други страни. „Твърде скъпо ще е да се купува в Китай. Вие имахте почти завършена сделка, от която се отказахте“, категорично обяви Тръмп.

Според информация на „Блумбърг, президентът Тръмп е наредил на екипа си да започне подготовка за въвеждане на по-високи мита върху още стоки, внесени от Китай на стойност 300 млрд. долара. Все още не се съобщава официално от кога ще бъдат въведени новите мита, информира infostock.bg.

Държавната агенция Синхуа съобщи, позовавайки се на правителствени източници, че компаниите ще могат да изпращат заявления за освобождаване от допълнителните тарифи, което би могло да ги освободи от облагане с новия по-висок данък в рамките на една година.

По-лошото за САЩ е, че Пекин може да спре да купува селскостопански продукти и енергоносители от САЩ, вкл. петрол, както и да ограничи американски търговски услуги с Китай и да намали поръчките за покупки на самолети Boing, съобщава китайското издание Global Times, цитирано от „Ройтерс“. Според изданието, експерти в страната обсъждат възможност за дъмпинг на американските държавни ценни книжа, което означава да бъдат продавани притежаваните от Китай американски облигации под техните цени.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *