Китай се стреми към ръст на икономиката от 6.5%

В Пекин се откри двуседмичната годишна сесия на китайския парламент, предадоха световните агенции.
На делегатите бе представен работен доклад, който формулира целите, които си е поставило правителството в икономиката и отбраната.

В доклада се казва, че за настоящата година е поставена цел за растеж на икономиката от около 6,5 процента. За сравнение миналата година поставената цел беше формулирана като „6,5 процента или повече, ако е възможно“. Така през 2017 г.  растежът на икономиката подобри очакванията, като достигна 6,9 процента, отбелязва ДПА.
В доклада се казва, че Китай трябва да положи силни усилия, за да запази външната търговия стабилна и да подобри националното икономическо планиране, предаде Ройтерс.

Обемът на заложените в доклада планирани вътрешни инвестиции за годината възлиза на 537,6 милиарда юана (84,7 милиарда долара), предаде ТАСС. Това е с 30 милиарда повече в сравнение с предишната година. Средствата ще бъдат предназначени за поддръжката на селското стопанство и на селата  и за стимулиране на развитието, за защита на околната среда, за подобряване на условията на живот на населението, за развитието на потенциала при гарантиране на сигурността.
В доклада се прогнозира, че през тази година ще се създадат над 11 милиона работни места, като Китай ще ускори растежа на разходите за отбраната, предаде Франс прес. Растежът в тази насока ще бъде от 8,1%. За сравнение миналата година той бе от 7%. Така сумата ще е 1,1 трилиона юана (175 милиарда долара), предадоха ДПА, ТАСС и Франс прес.
През 2017 г. Китай похарчи за отбраната 151 милиарда долара. Това бе четири пъти по-малко в сравнение със САЩ , похарчили 603 милиарда долара, но повече от Саудитска Арабия и Русия, похарчили съответно 77 милиарда и 61 милиарда долара, показа данни на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, отбелязва Франс прес. Пекин увеличава разходите си за отбраната от повече от 30 години, допълва агенцията, информира economynews.bg.
В речта си при откриването на сесията на парламента премиерът Ли Къцян каза, че Пекин няма никога да толерира каквито и да е „сепаратистки схеми за самоуправление на Тайван и ще съхрани териториалната цялост на Китай“, предаде Ройтерс.
Пекин бе ядосан от американски проектозакон, който целеше да увеличи официалните контакти между Вашингтон и Тайпе. Законопроектът се нуждае само от подписа на Доналд Тръмп, за да стане действащ закон.
В речта си Ли Къцян освен това каза, че през последните няколко години светът  е станал свидетел на анемично възстановяване на световната икономика, на непостоянството на глобалните финансови пазари  и на рязък възход на протекционизма, предаде ДПА.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *