Китай: Стимули за екологични електроуреди

Китай планира да пести 75 тераватчаса електричество годишно, което е еквивалентно на 75 млн. т въглероден диоксид, като започне да предлага по-икономични климатици и други домакински уреди, предаде Ройтерс.
Правителството планира да увеличи пазарните дялове на подобни уреди до над 30% до 2012 г. като субсидира продажбите, заяви Националната комисия за развитие и реформи.
Новите икономични домакински уреди включват климатици, хладилници, съдомиялни машини, телевизори с плоски екрани, микровълнови печки, уреди за приготвяне на ориз, електромагнитни печки, бързовари, монитори и електрически мотори.
Според много експерти Китай е страната с най-големи емисии на въглероден диоксид, който се отделя във въздуха от изкопаеми горива, промишлена дейност, селското стопанство и изсичането на гори.
Отделянето на въглероден диоксид води до увеличаване на слънчевата радиация и заплашва планетата с големи суши.
Китай разработва дългосрочен план за борба с климатичните промени, който ще бъде съсредоточен около енергийната ефективност, разработването на технологии за производство на по-чисти въглища и разрастването на горите, абсорбиращи въглероден диоксид.
Комисията представи първия списък с производители и видове климатици, чийто продажби ще бъдат субсидирани от Пекин с 300 до 850 юана (44 до 124 долара) за всеки брой.
Само тази мярка би спестила до 6 тераватчаса електроенергия годишно, ако пазарният дял на тези климатици се увеличи до над 30% спрямо сегашните 5 на сто, отбелязва Ройтерс.
Днес се отбелязва Международният ден за опазване на околната среда. 5 юни се чества от 1973 г., след като решението за това е взето с резолюция 2994 на Общото събрание на ООН.
Тя е приета при откриването на конференцията на ООН по проблемите на околната среда в Стокхолм, Швеция, на която се създава Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП).
От 1987 г. на този ден се връчва наградата на ЮНЕП „Глобал 500“ – почетно звание, което се присъжда на държавни, политически и обществени дейци със значителен принос към опазването на околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *