Книжната двулевка отива в миналото

Банките пенсионират книжната двулевка. Банкнотите от 2 лв., които внасяме в БНБ, централната банка ни ги връща под формата на монети със същия номинал, обявиха пред „Телеграф“ от водещи български кредитни институции.

Новата монета с лика на Паисий Хилендарски бе въведена в обращение преди малко повече от 2 г. – на 7 декември 2015-а.ИсториятаПървата банкнота от 2 лева е емитирана през 1916 година. Текстът върху банкнотата гласи „ДВА ЛЕВА СРЕБРО“. По това време в България не е имало утвърден сребърен или златен стандарт. По-време на балканската и междусъюзническата война, България постепенно преминава от познатите до този момент сребърни монети към банкнотната емисия. Банкнотната емисия по времето на Първата световна война нараства десетократно. Основната причина за това е необходимостта да бъдат покрити военновременните разходи. Банкнотата продължава да бъде в обращение до 1924 г. През 1920 г. се емитира и по-нова емисия на двулевката, която остава в обращение едва една година повече – до 1925 г.Дълго време след това двата лева биват под формата на монети. И така чак до 1962 година, когато отново бива емитирана банкнота с номинал 2 лева. Добре позната, на една немалка част от нашите съвременници, банкнотата с изобразената гроздоберачка със сигурност навява известна носталгия. Разбира се, за по-младите читатели банкнотата вероятно не е така добре позната, тъй като тя излиза от обращение преди 21 години, през 1996 година.

Гроздоберачката всъщност се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. През 1960 г., когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици за изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ взима решение точно тази снимка да краси гърба на двата лева. Банкнотата с гроздоберачката има и по-късна емисия от 1974г., която по същество обаче по нищо не се различава от първата, информира dnes.bg.

По-нататъшната история на двулевката е добре позната на всички. През 1999г. и по-късно през 2005г. е емитирана банкнотата, която ежедневно използваме и до днес. Образът на банкнотата е на Св. Паисий Хилендарски.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *