КНСБ: България има сериозни проблеми при определяне цената на труда

Цената на труда е показател с висока социална значимост, посочи Димитров. За работодателя това са разходи, естествен би бил стремежът тези разходи да се минимизират, но връзките и зависимости са много по-сложни. При прекалено намаляване на разходите трудът става неефективен, работодателите трябва да постигнат оптимизиране на разходите, допълни лидерът на КНСБ.
Синдикалистът алармира, че има редица индикатори, които показват, че през последните 20 години в България има сериозни проблеми при определяне цената на труда – постоянното натрапване на изключително вредното според него схващане, че ниската цена на труда е конкурентно предимство на България пред останалите страни за привличане на чужди инвестиции; нетният размер на минималната работна заплата за страната остава трайно около и под официалната линия на бедност, което е предпоставка за поддържането на постоянен контингент „работещи бедни“.
Той посочи, че България е сред страните в ЕС с най-нисък дял на работодателските осигуровки в общите разходи за труд и със сравнително неблагоприятно за работника разпределение на осигурителната тежест.
„Правата на работниците и служителите са подложени на засилващ се натиск в резултата на финансовата и дългова криза. Налице е явен натиск върху заплатите и системите за формиране на заплатите, както и срещу колективното договаряне“, коментира лидерът на КНСБ и добави, че този натиск прозира от препоръките на икономическото управление и пакта за конкурентоспособност, в които червената нишка е заплатите да се превърнат в основен инструмент за регулиране, каза синдикалният лидер.
Той изказа мнение, че кризата е използвана, за да се окаже по-нататъшен натиск върху разходите за труд, в резултата на което, в много страни заплатите бяха замразени, а в някои дори и орязани.
Ако правителството успее да възстанови подходящото съотношение в първичното разпределение на доходите между труд и капитал, България ще успее да излезе от кризата, посочи Пламен Димитров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *