КНСБ представя инициатива за гарантиране правата на работниците

Според синдиката в областта на трудовите и социални права на българските граждани, съществува необходимост от внасяне на законодателни изменения в няколко направления, свързани с правата по социално подпомагане и грижи, правото на синдикално сдружаване; колективни преговори и стачка; информиране и консултиране; справедливи и безопасни условия на труд; недопускането на дискриминация в труда и социалната сфера; право на свободно движение на хора; правото на образование, социално осигуряване, здравеопазване; социалните права на възрастните и хората с увреждания, децата.
Държавата и контролните органи мълчат често при нарушения на трудовите права на работниците, заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров:
В много случаи, макар че се правят редица проверки, контролните органи в България не разполагат с необходимия капацитет, по ред причини, както финансов, така и човешки, за да обхванат всички, над 200 и кусур хиляди стопански субекта. Но в края на краищата в нашите ширини, колкото и да е неприятно да си го признаем, но в Южна Европа обикновено по-строгите регулации, които законът дава всъщност, и заплахата от санкции обикновено работят превантивно. В срещата, организирана от КНСБ, ще участва председателят на парламента Цецка Цачева. Поканени са министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *