Кое е по-опасно – жена ви или сериен убиец?

Вижте някои любопитни факти от застрахователната статистика в САЩ:
Съпругата или сериен убиец – кое е по-опасно?
На година в САЩ биват убити около 15 000 души.
От тях около 100 души са жертва на серийни убийци (въпреки че според някои те са подценени и истинският брой е 1000).
Около 2700 души са убити от брачен или интимен партньор. От тях 80% са мъже. Убитите жени в САЩ са само 20% от всички убийства, но половината от тях са жертва на партньорите си.
Тъй или иначе, убитите от партньорите си са най-малко 3 пъти повече от жертвите на серийни убийци.
Няма статистика за това каква е вероятността да бъдете убит от партньора си, ако той е сериен убиец. Застрахователите цитират случая с Денис Рейдър – един от най-известните серийни убийци в САЩ, който в период от 20 години е убил 10 жени. Той бил добър съпруг и баща на две деца, ходел редовно на църква. Имал е 33-годишен брак, а жена му не се е оплаквала нито веднъж от лошо отношение.
Кое ухапване е по-опасно – от гърмяща змия или домашния любимец на съседа?
Ухапванията от кучета в САЩ са около 4 милиона на година, а от змии – около 45 000. Ухапването на гърмяща змия само по себе си е по-смъртоносно, но вероятността да попаднете на такава не е много голяма, докато кучетата са в изобилие.
Ухапванията от кучета също могат да бъдат смъртоносни. В света смъртните случаи след такива са около 40 000 на година (най-вече това се дължи на заразата от бяс).
Кое е по-опасно – да шофираш през деня или през нощта?
Най-много загинали на пътя в САЩ има във времето 17:00 – 19:00 часа.
Това, разбира се, се дължи на факта, че по това време пътищата са най-натоварени. През нощта стават по-малко произшествия, но вероятността да попаднете в такова е по-голяма. 54% от смъртните случаи през нощта са по вина на алкохол, докато през деня пияните шофьори са отговорни за 18% от фаталните инциденти.
Кои живеят повече – жените или мъжете?
Преди години смъртността при жените е била много по-висока от тази на мъжете, но това се е дължало на високата смъртност при раждане.
Днес, при положение, че повечето жени раждат под лекарска грижа, този проблем е овладян и се случва обратното – в почти всички държави в света жените живеят по-дълго от мъжете.
Вижте статистиката на продължителността на живота – в скоби са дадени цифрите за мъжете, а с плюс е отбелязано колко по-дълго живеят дамите: Африка (50, +4), Индия (62, +2), Китай (68, +3), Латинска Америка (69, +7), САЩ (73, +7), Европа (74, +6), Япония (77, +6).
Студ или слънце?
Всички сме гледали филми, в които героят измръзва и се налага ампутация на част от тялото. Наистина ужасяващо!
Освен ако не ходите често в планините или в северни държави обаче, би трябвало по-скоро да се притеснявате от слънцето на плажа.
Почти всеки човек получава слънчево изгаряне през лятото поне един път. То не изисква лечение в болница, но последствията биха могли да се окажат тежки – счита се, че честите слънчеви изгаряния могат да предизвикат рак на кожата.
Конкретни данни – през изминалата година 24 души са хоспитализирани в Англия заради измръзваме (22-ма от тях са мъже). При половината от тях е имало случаи на некроза на тъкан.
В същото време една трета от американците признават, че през изминалата година са получавали слънчево изгаряне.
Кое е по-опасно кокаин или хероин?
Около 2500 зависими от кокаин умират в САЩ всяка година. Починалите от хероин са 2 000. Въпреки това, хероинът е по-смъртоносен, защото употребяващите го са много по-малко от тези, ползващи кокаин.
Вероятността да се предозира смъртоносно хероин е с 10 пъти по-голяма, отколкото при кокаина.
Трябва да се отчете и че при зависимите от наркотици се увеличава вероятността да починат от съпътстващи заболявания, като СПИН и дори пневмония, тъй като техните организми са прекалено изтощени и не могат да се справят с болести, така както независимите от наркотици.
Автобус или влак – кое е по-опасно?
Смъртните случаи при автобусни катастрофи в САЩ са 330 на година, а при влаковете едва 15. Статистиката обаче трябва да се разгледа по-внимателно. При автобуса се отчитат и жертвите в другото превозно средство, участвало в катастрофата.
Трябва да добавим и средно 340 души на година, които са убити, докато са пресичали ж.п. релси (релсите се пресичат с шосета на над 220 000 места в САЩ).
В крайна сметка, се оказва, че автобусите са по-сигурни като се вземат предвид и изминатите мили – пътуващите с автобус в САЩ изминават около 6 милиарда мили на година, а тези с влак – около 150 милиарда.
При въздушния транспорт се изминават около 600 милиарда мили на година, при средно около 50 жертви.
Мечка или светкавица
В последната година в САЩ има един смъртен случай след атака на мечка и един в Канада. Шансът да бъдете нападнат от мечка е много по-малък от този да ви удари гръм. От гръм в САЩ и Канада загиват по около 100 души на година.
Има и странни случаи за статистиката – гражданин на Северна Каролина пък имаше лошия късмет да бъде ударен от гръм през 2006 и нападнат от мечка през 2010. Той обаче имаше невероятни късмет да оцелее и в двата случая.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *