Кои купуват най-много недвижими имоти

Представители на медицинския сектор, на юридическия бранш и аграрният сектор са най-активните инвеститори на пазара на недвижими имоти . Сред купувачите се откроява и категорията българи, които са заети във водния транспорт и особено тези, които работят в международни компании.

 

 

Това каза ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Пламен Илиев, който откри 31-та международна научно-практическа конференция „Строително предприемачество и недвижима собственост“, съобщи кореспондентът на „Труд“ в морската столица.

Според проф. Илиев, във връзката между доходност на домакинствата и пазара в момента няма съществена промяна, но тя и да настъпи, няма да въздейства веднага върху цените на имотите. Не по-рано от година може да се забележи нарастването им. В момента има определени региони, в които продължава процесът на концентрация на бизнес, хора и администрация и това се отнася основно за столицата. Където са атрактивните категории заетост, основно в енергетиката, която генерира най-високи доходи и класическите примери за това са Бургас и Стара Загора, където има тенденция за известен растеж на цените на имотите, посочи проф. Илиев.

Във Варна има сериозно движение на паричните потоци. Заетостта е предимно в услугите, в които не се печели много, а в същото време има висок стандарт. Обяснението е, че домакинствата имат доходност, която не е обхваната от официалната статистика, коментира още той.

Има индикации за растеж на българската икономика тази година и важно е вземането на разумно решение за излизане от настоящата политическа ситуация, за да не загубим и малкия постигнат ръст, изрази уверенията си ректорът на Икономическия университет във Варна.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *