Кои ли родни евродепутати са подкрепили СЕТА?

Кои от родните евродепутати в Брюксел са поставили подписа си под споразумението между ЕС и Канада, известно със абревиатурата СЕТА, и нека този  списък да бъде оповестен публично. Защото вече стана известно, че Европейският парламент /ЕП/ е одобрил днес всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и отвъдокеанската държава.
„Искаме поименно списъка на българските предатели, подкрепили това споразумение“, заяви на емоционална пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова и посочи, че говори от името не само на БСП, но и на Съюз „Произведено в България“, КНСБ, КТ „Подкрепа“ и десетки неправителствени организации.  От чие име тези български евродепутати гласуваха „за“, кой от българския народ ги упълномощи, попита тя. Ако БСП има достатъчно сили в следващия парламент като брой депутати, ще блокираме ратификацията на това споразумение, каза Корнелия Нинова. По думите й то отваря вратата за безконтролен внос на ГМО продукти, както и за внос на канадско месо, като по този начин убива българския производител. В споразумението липсва текст, че безопасността на един продукт, преди да бъде пуснат на българския пазар, ще бъде тествана, отбеляза Нинова. Освен това се предвиждала и паралелна съдебна система. Нинова обясни, че корпорации ще могат да съдят България за това, че очакваните от тях печалби в страната не са се получили не в национални съдилища, не в международно признати такива, а в специален трибунал.
Всички публични услуги – образование, здравеопазване, ВиК, телекомуникации, пътища, отиват в режим на либерализация, приватизация и концесии, отбеляза лидерът на БСП.  Според нея още по-лошо е, че има заложен т.нар. принцип на необратимост – тоест, ако веднъж нещо е дадено на концесия например, няма връщане назад.
Някои държави са поискали от този списък да бъдат извадени сектори, например Германия е поискала сектор „води“ да не подлежи на такава приватизация, либерализация  и концесия. Правителството на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов не е поискало нищо да бъде извадено, коментира Нинова.
Тя заяви, че евродепутатите на БСП са гласували против СЕТА и добави, че очакват поименния списък в 18 часа.
Нинова каза, че на Национален съвет на БСП е взето изрично решение българските евродепутати  социалисти да гласуват против споразумението, тъй като е било известно, че в групата на социалистите и демократите в ЕП има различни позиции.
По-рано днес се появи информация, че председателят на ПЕС Сергей Станишев е гласувал „за“ споразумението. По-късно на официалната си страница във Фейсбук той написа, че делегацията на българските социалисти в ЕП е гласувала единодушно против СЕТА и обясни, че при едно от гласуванията е допусната техническа грешка, за която са взети мерки да бъде коригирана и това ще бъде отразено в окончателния  протокол от гласуването.

Критиците са против споразумението с мотива, че това ще отслаби ЕС по отношение защитата на правата на потребителите, включително тези, които се отнасят до безопасността на храните, както и това, че тези тарифи вече са незначителни. Споразумението също така е критикувано като благоприятно само за едрия бизнес и транснационалните корпорации, докато ще има огромни рискове от нетни загуби, безработица, тежки щети върху околната среда и неблагоприятно въздействие върху отделните граждани. Споразумението предвижда и разширяване на правомощията на инвеститорите при уреждане на спорове със страни-членки, където корпорации могат да съдят държавата. Създават се особени съдебни процедури, при които големи корпорации могат да блокират законодателството на отделните държави, ако това е в тяхна вреда. Предложението предизвика масови протести в Германия и други западноевропейски страни, а белгийската провинция Валония до последно не желаеше да подпише споразумението, но в крайна сметка склони с доста уговорки.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *