Кои са водещите световни презастрахователи

Глобалните презастрахователни компании Munich Re и Swiss Re продължават да са безспорни лидери в сегмента със записани почти двойни обеми бруто премиен приход в сравнение със следващата най-добре представила се компания през 2015 година – Hannover Re.

 

 

Това се посочва в най-новото проучване „AM Best’s Special Report*“, което прави анализ на 50-те най-успешни презастрахователи в света.

SCOR S.E., Lloyd’s, Berkshire Hathaway Inc., Reinsurance Group of America Inc., China Reinsurance (Group) Corporation, Everest Re Group Ltd. и PartnerRe Ltd. завършват списъка на Топ 10 на презастрахователните компании по продажби за 2015 г., според AM Best.

Всъщност в последната класация присъстват всичките компании, които бяха обявени за лидери и в предходната година, но с дребни размествания.

„Лидерите на пазара продължават безусловно да доминират, компаниите от Топ 10 на презастраховането от 2015 година вероятно ще попаднат и в класацита за 2016 г. класацията. Те са записали над 70 процента от бруто-премиите в презастраховането на рискове от живото- и общото застраоховане“, се посочва още в доклада, информира insmarket.bg .

Връщайки се към абсолютните лидери – Munich Re и Swiss Re, трябва да се отбележи, че и двете презастрахователни групи намаляват леко премийния си приход заради различни фактори, сред които са и валутни курсови разлики, се посочва в годишните им финансови отчети.

От гледна точка на разходите, в доклада се посочва, че за Munich Re „основните загуби остават значително под очакваното ниво като цяло“, докато за швейцарския му конкурент се посочват „природни катастрофи“.

Тенденциите на глобалния презастрахователен пазар, които се обобщават в „AM Best’s Special Report*“ са продължаващо общо свиване на бруто премиите, като спадът през 2015 г. спрямо предходната е 1.5 процента, а за 2014 – 0.5 на сто.

„Намалението на премиите се дължи на дисциплината сред много играчи на пазара, но също така и значително обезценяване на редица валути спрямо американския долар, на базата на който се осъществява класацията“, коментира AM Best.

2015 година не беше лишена от тежки природни катастрофи, но много от тези събития станаха далеч от гъсто населени райони или на места с ниско застрахователно проникване. Тази конюнктура доведе до значителен натиск за намаляване на цените. Като се добавят и безпрецедентно ниските приходи от инвестиции, компаниите от сектора трябва да се фокусират върху финансовата дисциплина, се посочва още в доклада.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *