Кои са в Топ 10 на посещаваните места в Източна Европа

1 / Светилището на Ясна гора в Ченстохова, Полша – 4 980 000 посетители

Големият бароков манастир Ясногурски разположен на един хълм в Ченстохова е оживен винаги с поклонници и богомолци. Най-забележителната гледка е 106-метровата кула, реконструирана през 1906. В центъра на вниманието на поклонницитене е манастира, а иконата на Дева Мария, която е изложена в олтара на параклиса на Черната Мадона. Манастирът е третият по големина католическа храм в света, както и национално светилище на Полша и център на полския католицизъм. Всеки ден, от рано сутрин до късно вечер постоянен поток от поклонници се доближава до това светилището.

2 / Петерхоф (Санкт Петербург),Русия – 4 915 000 посетители

Петерхоф, понякога наричан „Руски Версай“ е уникална поредица от дворци и градини, изложени по заповед на Петър Велики. Дворецовия ансамбъл заедно с центъра на града се е утвърдила като паметник световно наследство, а от 2007 г. може да се похвали като едно от седемте руски чудеса. Разположена 29 км от Санкт Петербург , днес той е известен с многобройните си извори, както и Големият дворец.

3 / Крепостта Петър и Павел,Русия – 3 789 000 посетители

Крепостта е оригиналната цитадела на Санкт Петербург, основан от Петър Велики през 1703 и построена по дизайн на Доменико Трезинис от 1706 до 1740. Крепостта съдържа няколко известни сгради, скупчени около Петропавловски събор, който има 123,2-метрова камбанария (най-високата в центъра) и позлатен купол.

4 / Национален парк Крконоше, Република Чехия – 3 370 000 посетители

Национален парк Крконоше се намира в Крконоше планина. Паркът е изброен в списъка на ЮНЕСКО за биосферен резерват. Въпреки малката площ, планините са надарени с богата флора. Повече от 1250 вида висши растения са установени в региона. Това възлиза на почти половината от общия брой оригинална флора на Чешката република. Планините не принадлежат към най-големите европейски планински вериги, но въпреки товаимат репутация в много аспекти, подобен на този на Алпите или Високите Татри. В продължение на два часа туристите са в състояние да ходят през широколистни гори в подножието, над планинските гори от смърч и клек. Скандинавските туристи могат да бъдат изненадани от сходството на селските райони по билата с далечна Скандинавия.

5 / Isaakievskiy Събор (Санкт Петербург), Русия – 3 301 000 посетители

Ктедралата Свети Исаак или Исакийвски Събор в Санкт Петербург е най-голямата катедрала (Събор) в града и е най-голямата църква в Русия (101,5 м висока). Тя е посветена на Свети Исаак на Далмация, покровител на Петър Велики, който е роден на празника на този светец. Преди революцията през 1917 г. беше отбелязано, че вътре в Катедралата е имало около 200 необезпечени икони и картини, както и стотици други декоративни предмети и предмети с религиозна принадлежност, състоящи се от няколко тона сребро или злато. Днес катедралата е все още музей, но от 1992 г. насам той е бил стопанство за религиозни служби по специални поводи.

6 / Варна Морската градина, България – 3 150 000 посетители

Морската градина се намира в българския пристанищен град Варна. Това е най-големият, най-старият и един от най-известните градски паркове. Той е най-големият поддържан парк на Балканите. Разположен по крайбрежието на града на брега на Черно море,градината е важна туристическа атракция и за национален паметник на ландшафтната архитектура. Алея на космонавтите е подредена тук през 1960-те години, с първия космонавт Юрий Гагарин. Обсерватория и планетариум бяха открити през 1968 г. на мястото на стария летен театър и Варненския зоопарк беше открит през 1961 година. А лебед с форма на слънчев часовник е монтиран пред главния вход. Този летен театър, съпроводена с алпинеум и детски увеселителен парк, е мястото на провеждане на Международен балетен конкурс във Варна.

7 / Третяковската Галерия (Москва),Русия – 3 110 000 посетители

Държавната Третяковската галерия е една художествена галерия в Москва, преди всичко депозитар на руското изобразително изкуство в света. Галерията започва своята история през 1856 г., когато търговец Москва Павел Михайлович Третяков, придобива творби на руски художници с цел създаване на колекция, която по-късно може да се превърне в музей на народното творчество. През 1892 г., Третяковската Галерия представи своя колекция и вече е символ на руския народ. Фасадата на галерията е проектирана от художника Виктор васнетцов по своеобразен руски приказен стил. Колекцията съдържа повече от 130000 експонати.

8 / Златен пръстен на Русия – 2 996 000 посетители

Златният пръстен е пръстен от градове североизточно от Москва. Тези древни градове, са изиграли важна роля във формирането на Руската православна църква, да се запази паметта на най-важните и значими събития в руската история. Градовете са наречени „музеи на открито“ и са уникални паметници на руската архитектура от 12-18ти век, включително крелинс, манастири, катедрали и църкви. Тези градове са сред най-живописните в Русия.

9 / Стария град на Созопол, България – 2 690 000 посетители

Созопол е един от най-старите градове по българското крайбрежие на Черно море. Първото селище на мястото датира още от бронзовата епоха. Подводните проучвания в района на пристанището разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда от онази епоха. Много котви от второто и първото хилядолетие преди новата ера са открити в залива на града и са доказателство за активно корабоплаване още от древни времена. Днес най-натоварените периоди от годината са летните месеци, като се започне от май до септември, като туристи от цял свят идват да се насладят на времето, пясъчните плажове, история и култура, кухня(български, гръцки, турски) и атмосферата на курорта. Нарастващата популярност на града е довело той да бъде наречен българския Сен Тропе.

10 / Природен парк Витоша, България – 2 675 000 посетители

Витоша е планински масив, в покрайнините на София и това е един от символите на туристите на столицата и най-близкото място за туризъм, алпинизъм и ски. Удобни автобусни линии правят планината и националния парк лесно достъпен. Територията на планината Витоша включва национален парк, най-старият национален парк на Балканите, който обхваща най-известните и най-често посещаваните части. Поради значителни вариации по височина, богато разнообразие на климат, флора и фауна, може да се намери в рамките на парка. Изследванията показват, че за сравнително малка площ на планината има 1500 вида висши растения, 500 вида гъби, 500 вида водорасли, 326 вида мъхове и 200 вида лишеи. Сред тях 31 вида са балканските ендемити и 52 вида са включени в Червената книга на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *