Кои са най-скъпите спортни клубове в света

В годишната класация на американското списание Forbes за най-скъпите спортни клубове английският гранд Манчестър Юнайтед си върна първото място сред футболните отбори, а класацията както и през последните три години се води от Далас Каубойс от Северноамериканската лига по американски футбол на САЩ.Кои са най-скъпите спортни клубове в света.

Резултат с изображение за ман юнайтед

В топ 10 след Манчестър Юнайтед попадат двата испански гранда Реал Мадрид и Барселона.

Въпреки увеличените си приходи, тези три европейски отбора отстъпват на безспорния лидер Далас Каубойс, който е спечелил 4.8 млрд. долара. За да увеличи приходите собственикът на клуба Джери Джоунс построи луксозния AT & T Stadium, от който само от билети на зрителите в касата на клуба влизат около 100 млн. долара всяка година. Още 150 млн. долар годишно се получават от спонсори, включително и от реклама на всякакви аксесоари на отбора. Нефутболните събития на стадиона, като концерти и други мероприятия, са донесли 1,2 милиарда долара, откакто е построен през 2009 година стадионът,Кои са най-скъпите спортни клубове в света. Най-голямото приходно перо е от трансфери и продажби на играчи, като за последните 10 месеца клубът е получил 5.7 млрд. долара само от три сделки, информира infostock.bg.

Най-добрите спортни клубове, включени в класацията на Forbes (общо 50), са спечелили средно по 103 млн. долара повече или с 13% над приходите си в сравнение с 2017 година. Само пет отбора са под тази сума, но средно са спечелили по 60 милиона долара.

Ето и топ 10 на спортните клубове по приходи и печалба за 2018 година:

1. Далас Каубойс, американски футбол. Както вече посочихме цената на клуба е 4,8 млрд. долара и за една година приходите му са нараснали с 14%.

2. Английският футболен отбор Манчестър Юнайтед струва 4,123 млрд. долара, което прави един от основателите на Висшата лига (Премиършип) най-скъпия футболен отбор в света.

3. Мадридският Реал (4,09 млрд. долара) е един от най-титолованите испански отбори с общо 60 национални титли, рекордните 33 купи Ла лига, 19 пъти е бил носител на Купата на Испания и 9 пъти е печелил Суперкупата на Испания. Рекордьор е по победи и голове в Шампионската лига.

4. Барселона (4,064 млрд. долара) е сред трите отбора, които никога не са отпадали от Примера дивизион, заедно с Реал Мадрид и Атлетико Билбао. Клубът от Барселона изпреварва вечния си съперник в Испания с 69 национални трофея (25 п ъти шампион на Испания, 30 пъти носител на купата на Испани, 12 на суперкупата на Испания, 2 титли на купата на Испанската лига).

5. Ню Йорк Янкис (4 млрд. долара) е американски бейзболен отбор от Бронск, който спадна от 2 място в миналогодишната класация, въпреки нарастващата си популярност сред феновете.

6. Ню Енгланд Пейтриътс (3,7 млрд. долара) е професионален отбор по американски футбол от Бостън, щата Масачузет. През миналата година стана победител в Супербоул в Хюсън и за пети път стана шампион на Националната футболна лига.

7. Ню Йорк Кникс (3,6 млрд. долара) е баскетболен отбор от Националната баскетболна асоциация (NBA), който играе мачовете си в арена „Медисън Скуеър Гардън“ в Манхатън.

8. Лос Анжелис Лейкърс (3,3 млрд. долара) също е баскетболен отбор от Националната баскетболна асоциация (NBA), но в Тихоокеанската дивизия на Западната конференция. Домакинските си мачове играе в мултифункционалната спортна зала „Стейпълс Център“ заедно с още три отбора от Лос Анжелис.

9. Ню Йорк Джайънтс (3,3 млрд. долара) е професионален клуб по американски футбол от Националната футболна лига, който е основан през 1925 година в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси.

10. Голдън Стейт Уориърс (3,1 млрд. долара) е американски професионален баскетболен отбор от Оукланд, Калифорния, и играе в Западната конференция на Националната баскетболна асоциация (NBA).

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *