Кои стартъпи печелят от пандемията Covid-19

Бизнесът страда по време на икономическата криза, причинена от коронавируса COVID-19, стартиращи компании губят финансиране, заради оттегляне на инвеститорите, а някои компании са застрашени от закриване. Въпреки това, има проекти, които стават не само изключително популярни, но и печеливши в условия на пандемията COVID-19.Кои стартъпи печелят от пандемията Covid-19. Кои са те:

Снимка: Pixabay

Медицински стартъпи

Шведската компания KRY предоставя медицински консултации и услуги дигитално и по интернет в Швеция, Норвегия, Испания и Франция и е най-изтегляното медицинско приложение в Европа. KRY определя себе си като „първият дигитален медицински център в Швеция“. Приложението работи така: първо пациентът въвежда в него данни за себе си и симптомите си на неразположение, след това KRY се свързва с него за 15-минутен видео разговор с лекар.Кои стартъпи печелят от пандемията Covid-19.

По време на пандемията на коронавируса, изтеглянето на приложението се увеличава с 61% в сравнение със същия период на миналата година, а броят на консултациите се увеличават с 80% за същия период (само консултациите за вирусни симптоми са се увеличили с повече от 240%). KRY беше принуден да увеличи персонала и да разшири лекарите-консултанти, за да отговори на безпрецедентното търсене.

Дистанционна работа - защо инвеститорите я предпочитат - CEO Club

Тъй като COVID-19 се разпространява в цяла Европа, страхът от инфекция принуждава голям брой хора да потърсят онлайн медицинска помощ. Услугите на виртуални лекари също нарастват, а бизнесът на френско-германската компания Doctolib, на френската Qare, на британската Push Doctor и германската Compugroup Medical SE със същия предмет на дейност се е увеличил повече от три пъти, според данни на възобновеното медицинско списание Journal of Clinical Medicine, информира infostock.bg.

Производители на роботи

Роботите не могат да се разболеят. Това ги прави идеални за работа в болници и за подпомагане на затворените в изолация.

Датската компания Blue Ocean Robotics разработва няколко автономни робота, включително UVD роботи. Тези автономни роботи за дезинфекция помагат да се убият вируси и бактерии в болници с ултравиолетово лъчение. От пускането им на пазара преди две години, техният ръст възлиза на 400% годишно.

Български стартъпи завладяват света - econ.bg

В разгара на китайската епидемия, преди да обхване Европа и Америка, стартъпът получи най-голямата си поръчка за 100 робота, а поръчките продължават да се увеличават. „Средната ни цена е 60 хиляди евро за един робот, което за някои може да е скъпо, но за обслужването на всеки заболял, който е настанен с инфекция в болница, разходите за неговото лечение средно възлизат на около 3 хиляди евро, а един робот обслужва до 10 болнични помещения. При нас възвръщаемостта на инвестицията става след четири месеца и половина“, казва Клаус Рисагер, съосновател и изпълнителен директор на Blue Ocean Robotics.

Платформи за видеоконференции и онлайн събития

Поради факта, че събитията се отменят едно след друго, при платформите за провеждане на онлайн форуми има бум на търсенеза видеоконферентни връзки. Платформата Kantree, инструмент за съвместна работа в екип за дистанционна работа, също печели, като се възползва от огромнота търсене на телекомуникационните услуги, но стартъпът трябваше да се приспособи, за да се справи с наплива на клиенти.

Нов фонд ще финансира стартъпи в България – СОРТИС ГРУП

Много стартъпи използват пандемията на коронавирус, за да привличат нови клиенти, като предлагат безплатни демоверсии за определен период от време. Телеконферентната платформа Klaxoon увеличи търсенето с 90% и вече предлага три месеца безплатен достъп. По подобен начин в света на дистанционното обучение Century Tech внедри безплатно своята образователна платформа в хонконгските училища.

Акциите на Zoom Video Communications Inc., компания за отдалечени конферентни връзки, нарастват вече три последователни месеца. Инвеститорите вярват, че Zoom ще бъде една от малкото компании, които успяха да се възползват и да спечелят от разпространението на коронавирус, според „Блумбърг“. Цената на компанията се покачва непрекъснато, благодарение на безпрецедентното търсене от потребители, работещи от дома. Миналата седмица представителите на компанията обявиха, че предприемат мерки да увеличат производителността на услугите, за да се справи с наплива на клиенти.

Сред другите платформи за отдалечена комуникация е и Around, която наскоро получи около 5.2 милиона долара финансиране, и Run The World, услуга за онлайн лекции и конференции. Услугата привлече 4.3 милиона долара финансиране за по-малко от година.

Биотехнологични стартъпи

Германските биотехнологични еднорози CureVac и BioNTech се надпреварват за лидерската позиция, които пускат на пазара коронавирусната ваксина, но и младите стартиращи компании успяват да промотират бизнеса си в пандемията.

Джоана Шийлдс, изпълнителен директор на британската компания BenevolentAI, описа как стартъп от Лондон използва изкуствен интелект, за да намери бързо лекарство срещу заразата. Дейвид Браун, съосновател на стартиращия в Кеймбридж Healx (компания, специализирана в прогнозирането на лечението на редки заболявания), отбеляза, че правителствата и здравните системи по света започват да признават важната роля, която надеждните данни и изкуственият интелект в реално време ще играят в борбата срещу COVID- 19 и други подобни заболявания.

Иновации, забранени за стартъпи

Тези, които работят съвместно с фармацевтичната индустрия, също извличат полз. Например, швейцарската компания за транспорт на лекарства SkyCell обяви над 200 допълнителни поръчки за безопасното изпращане на 46 тона лекарства до Китай (на стойност 233 милиона долара).

Други бенефициенти на коронавируса в същото време произвеждат лекарства и санитарни защитни продукти. През първите две седмици на епидемията акциите на японския стартъп Kawamoto, който произвежда медицински маски, са се утроили.

Корпоративни месинджъри

Поради факта, че все повече хора са принудени да работят от вкъщи, корпоративният месинджър на Slack Technologies стана много популярен. Според анализаторите на Morningstar стойността на акциите на компанията се увеличава поради масовия преход на служителите към самостоятелен режим на работа. Анализаторите от Bespoke Investment Group също препоръчват да се купуват акции на Slack Technologies.

Technologies : la biométrie prend corps dans le monde du voyage
Анализаторите обаче изразяват съмнение, че пандемията ще помогне на Slack да увеличи сериозно приходите си. Платформата за месинджър предоставя безплатни услуги с очакване след това компанията ще се абонира заради за допълнителни функции. От Slack признават, че икономическия спад заради коронавирусната епидемия може да доведе до намаляване и дори до прекратяване на разходите за корпоративен абонамент за услуга. Прогнозите на Slack са приходите през първото тримесечие да нараснат от 185 милиона до 188 милиона долара, което е приблизително 50-60 милиона долара под очакванията на някои анализатори.

Развлекателни услуги

Подложени на карантина, хората се нуждаят от нещо, за да се забавляват. Услугата за стрийминг на Netflix се възползва точно от това. Експертите смятат, че поради закриването на фитнес клубовете, феновете на спорта ще започнат да тренират повече у дома и следователно популярността на приложенията и платформите за домашен фитнес и спорт ще се увеличи.

Важно място при изолацията в дома заемат видеоигрите. Вече използвайки примера на Китай, анализаторите отбелязват експлозивен растеж на аудиторията на геймърите, както и увеличение на разходите за покупки на видеоигри. Вярно е, че в случая с Китай нямаше място за малки стартъпи – гигантът Tencent стана основен бенефициент. На американския и европейския пазар също преобладават големи играчи – Activision Blizzard, Electronic Arts и Take Two Interactive.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *