Кои ще са най-богатите през 2050-та?

Знаете ли коя ще е най-богатата страна в света през 2050-та? Отговорът е Сингапур, пише Дойче веле.
След 38 години сингапурците ще имат годишен доход на глава от населението в размер на 137 хиляди долара! Всъщност на предните места в класацията се нареждат все азиатски държави.
Според прогнозата на агенцията Knight Frank, която изготвя годишния доклад за разпределението на богатството по света Wealth Report, през 2050 година на следващите три места по богатство ще бъдат Хонконг, Тайван и Южна Корея – със средни годишни доходи съответно 116 хиляди, 114 хиляди и 107 хиляди долара на глава от населението.
Единствената от сегашните икономически сили, която ще участва в голямата игра и след 2050 година, са САЩ с прогнозиран доход от малко над 100 хиляди долара. Коментаторите припомнят обаче, че това е само половината истина. Да, Сингапур, Хонконг и Тайван може да станат най-богатите държави, но какво ще бъде вътрешното разпределение на богатството в тях? Именно поради несправедливото разпределение в бъдеще там са възможни социални вълнения, безредици, напрежение между правителство и бизнес, убедени са наблюдателите.
Как е разпределено световното богатство в момента?
Според агенция Knight Frank, и днес Сингапур е на първо място със среден доход от 56 хиляди долара на глава от населението. Следват го Норвегия, САЩ, Хонконг и Швейцария. В друга сходна класация – по брутен вътрешен продукт (БВП) – начело е отново Сингапур, като Германия остава едва на 20-то място с 44 хиляди евро. В тази статистика обаче не са включени държави като Люксембург и Катар. Според изчисленията на Международния валутен фонд, именно това са двете най-богати държави в света, изпреварващи Сингапур.
Центърът на тежестта – поне що се отнася до богатството – днес постепенно се измества на Изток. Ако през 1980 година той чисто географски се намираше в средата на Атлантическия океан (тоест – между Европа и САЩ), през 2050 вече ще бъде някъде между Индия и Китай, прогнозира Дани Кюа от авторитетния университет London School of Economics. Wealth Report също констатира, че богатството се премества към Азия и Тихоокеанския регион. Градовете-лидери на бъдещето се казват Дубай, Пекин, Шанхай. В момента обаче лидер все още е Лондон, където най-скъпите имоти достигат космическата цена от близо 100 хиляди евро на квадратен метър. В комплекса One Hyde Park през 2016 година квадратният метър жилищна площ ще струва дори 125 хиляди евро.
Германия изостава безнадеждно
Многобройни страни, най-вече азиатски, в момента се развиват с бурни темпове и към 2050-та година ще изпреварят Германия по БВП на глава от населението. Едва ли ще повярвате, но сред тези страни са дори Нигерия и Египет – нищо, че днес техните икономики са в лошо състояние, а германската процъфтява.
Според Wealth Report най-бързо растящите световни икономики до 2050 година ще бъдат Нигерия, Индия, Ирак, Бангладеш, Виетнам, Филипините, Монголия, Индонезия и Шри Ланка. А прогнозите за развитието на европейските икономики никак не са розови. Същото важи и за Япония, като един от главните фактори за мрачното развиетие е демографският – и в Европа, и в Япония населението непрекъснато застарява

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *