Кой спечели от обединението на Германия?

Икономическите различия между Източна и Западна Германия 25 години след падането на Берлинската стена продължават да се усещат въпреки постигнатия напредък в бившата ГДР, показва доклад на правителството.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в бившите източногермански провинции се равнява на две трети от този на запад. През 2013 г. БВП е бил 23 585 евро спрямо 35 391 евро в западната част на страната, докато през 1991 г. БВП на глава от населението в Източна Германия е бил едва една трета от този в Западна.

Освен това липсата на големи източногермански компании продължава да бъде фактор, обясняващ защо производителността е чувствително по-ниска и защо процесът на конвергенция напредва бавно в последните години.

В тази връзка докладът подчертава, че през 2013 г. е била отчетена най-ниската безработица на източногерманския пазар на труда след Обединението. Но въпреки това нивото на негативния показател в Бранденбург, Мекленбург-Западна Померания, Тюрингия, Саксония и Саксония-Анхалт достига 10.3% спрямо 6% в западната част на страната.

Според изследване на икономическия институт Ifo на същата тема, което беше публикувано днес, икономиката на бившата ГДР регистрира растеж от 20%, но тази на бившата ФРГ е нараснала с 27% между 1995 г. и 2013 г.

А проучване на социологическия институтInfratestDimap показва, че около 75% от източногерманците имат положителна равносметка от Обединението спрямо едва 48% от западногерманците.До този момент Западът е инвестирал между 1.5 и 2 трилиона евро в Източна Германия в рамките на „Пакта за солидарност“, който ще бъде в сила до 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *