Кой с какви амбиции е да доминира във финансовия надзор?

Трима са основните претенденти за управлението на един от най-апетитните и атрактивни регулаторни органи в страната – Комисията за финансов надзор (КФН). Това показва проверка на Дневник сред представители на управляващата коалиция броени дни преди пазарлъците между трите партньора във властта да навлязат в последния си решителен етап.

В момента всички седем членове на КФН работят с изтекъл мандат, в това число от 12 март и на председателя Апостол Апостолов. Трите най-спрягани имена за нов шеф са на самия Апостолов, на председателя на съвета на директорите на Българската фондова борса Виктор Папазов и на директора на Агенцията за икономически анализи и прогнози към финансовото министерство Петър Чобанов.

Според предварителната информация БСП ще смени НДСВ като политическата сила, чиито представители ще доминират в комисията.

Контрол върху активи за над 13 млрд. лв.

Финансовият надзор се определя като един от най-атрактивните държавни органи, защото контролира всеки лев в страната извън банковия сектор – пенсионни, взаимни и инвестиционни фондове, застраховане, фондове за имоти, инвестиционни посредници, публичните компании и фондовата борса. Активите на тези дружества надхвърлят 13 млрд. лв. към септември 2008 г., което се равнява на около една пета от брутния вътрешен продукт на България за миналата година. Пазарната капитализация на поднадзорните публични дружества пък надхвърля 16% от БВП на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *