Колко е прагът на бедност в Турция

Прагът на бедност на четиричленно семейство в Турция е бил 7838 турски лири (970 евро) през юли, изчислява Конфедерацията на турските работнически синдикати /Тюрк-Иш/, чиито данни помества днес в. „Айдънлък“.

Турция трета икономика в света - Информационна агенция ПИК

Абсолютната бедност за четиричленното турско семейство се съизмерва с 2406 турски лири (300 евро) месечно. Тази сума покрива основните разходи, за да може семейството да се храни здравословно, балансирано и достатъчно.

Ако към нея се добавят обаче и разходите за дрехи, жилище, транспорт, образование, здравеопазване и др., сумата скача до 7838 турски лири, пресмята синдикатът, предава БТА, информира pariteni.bg.

Турската икономика излезе на минус за първи път от 7 години. Ще ...

Човек, който поддържа сам домакинство, трябва да разполага с месечен доход от минимум 2919 турски лири (362 евро), пресмята още синдикатът.

„Нека не се залъгваме с изкуствен дневен ред, да се върнем към реалния“, призовават синдикалистите, цитирани от вестника, като изтъкват високата цена на живота в Турция.

Те обръщат внимание, че в резултат на пандемията от коронавирус се е увеличила безработицата на фона на нерегистрирани трудещи се и разпускането на служители в неплатен отпуск. Търговците пък се оплакват от задлъжнялост и невъзможност са извършват плащания, пише още „Айдънлък“.

istock
istock

„Анаюрт“, който също разработва темата днес, обръща внимание на факта, че отпусканата от държавата сума за работниците в засегнати от кризата с COVID-19 предприятия, е значително по-малка от определения от синдиката праг на абсолютна бедност.

За работещите на минимална заплата тази сума възлиза на 1066 турски лири (132 евро), т.е. това е по-малко от двойно под необходимия минимум за живота на работещ, който представлява самостоятелно домакинство.

Инфлацията в Турция е 11,39% - Финансови новини

В. „Сонсьоз“ пък информира, че министерството на търговията е наложило глоби в размер на 3 115 000 турски лири (около 386 хиляди евро) на общо 60 фирми, за които е било установено, че изкуствено раздуват цените.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *