Колко струва да си извадиш електронен подпис

В България цената на Квалифицирания електронен подпис е десетократно по-ниска от тази, на която се предлагат в Европа.Колко струва да си извадиш електронен подпис.

Не разрешавайте на сайтовете да ви запомнят паролата, съветват от агенция „Електронно управление“

Как да си направя електронен подпис - econ.bg

При първоначално заявяване от 20 лв. и годишна такса между 10 и 12 лв., всеки български гражданин може да си купи КЕП и с него да заявява дистанционно предоставяните услуги от централната и местна администрация по електронен път, информира pariteni.bg.

През Единния портал за достъп до електронни административни услуги, поддържан от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) се предоставят над 340 услуги на централната, общински и областни администрации, 130 са общински услуги, областни са 25. За да ги ползват, гражданите трябва да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП) или ПИК на НОИ.

Около 500 000 българи притежават КЕП, ПИК на НОИ около 2 милиона души, а ПИК на НАП около 2,5 милиона граждани. Така на практика близо 5 милиона граждани имат код за достъп до тези електронни услуги. Това обяви председателят на ДАЕУ Атанас Темелков по Дарик радио.

Всяка една от предоставяните на портала услуги има съответното ниво на сигурност и в зависимост от това ниво, могат да се използват различни средства за електронна идентификация. За съжаление, броят на електронните подписи в България е все още нисък, коментира Темелков.Колко струва да си извадиш електронен подпис.

istock
istock

След обявяване на извънредното положение, агенцията пусна и нова онлайн услуга за подаване на сигнали и жалби с ПИК на НОИ или КЕП, или от мобилен телефон с облачен КЕП, който засега се предоставя от две компании в България.

Изпращането на тези сигнали и жалби се осъществява чрез т.нар. сигурна електронна поща, която се използва от всички администрации в страната. В момент, в който сигналът е изпратен, започва да тече срокът за отговор на съответната администрация.

Когато отговорът е подготвен, чрез Системата за сигурно електронно връчване той се връща на подалия сигнал гражданин. По същия начин се процедира, когато бъде заявена и определена електронна услуга, коментира председателят на ДАЕУ.

Той обяви, че до момента има подадени над 3200 молби за търсене на работа. Това е най-често използваната по електронен път административна услуга, която може да се заяви през Портала на агенцията с КЕП или ПИК на НОИ.

istock
istock

Темелков се обърна към всички граждани да се запознаят внимателно с инструкциите към всяка една електронна услуга, преди да я подадат, за да могат правилно да я адресират към съответното бюро по труда. Всяко подадено заявление веднага се регистрира в съответния регистър и с електронния печат на ДАЕУ се удоставерява времето на изпращане на заявлението за търсене на работа, допълни още той.

Искам да изостря вниманието на гражданите – банкирайки онлайн, достъпвайки  информация в различни сайтове, да бъдат особено внимателни, обяви председателят на ДАЕУ. Не разрешавайте на сайтовете да ви запомнят паролата, въпреки че това е много удобно и бързо, но е несигурно.

Електронни свидетелства за съдимост могат да се заявяват само чрез ...

Ако досега използването на еднофакторно средство – име и парола, за влизане в различни системи беше напълно достатъчно, сега вече е недопустимо. Голяма част от системите изискват двуфакторна автентикация – нещо което имаш, и нещо, което носиш, трябва да го използваш, за да докажеш собственото си „аз“. Когато човек изпише паролата си, той получава по независим канал или код, чрез sms или допълнително съобщение през някакво приложение, с което се доказва, че той е този, който иска да влезе в системата.

И не на последно място – обучете персонала да спазва физическата безопасност на своите устройства, подчерта Темелков. Това е едно от съществените неща, защото голяма част от пробивите в големите организации и компании идват от вътрешен човек, когато целенасочено или по небрежност се допуска пробив в информационната система. Не оставайте включен компютъра си, без надзор, който може да бъде използван злонамерено от друг.

istock
istock

Председателят на ДАЕУ призова да се избягва използването на Wi- Fi мрежи при банкови преводи или при работа с  информация, с определено ниво на сигурност.

Паролите на домашните Wi-Fi устройства не е добре да са по подразбиране. Те трябва да бъдат сменени още при само пускане на устройството със парола, с високо ниво на сигурност. Така мрежата ще бъде  защитена и не може да бъде манипулирана от външен човек.

Бъдете внимателни, когато имате ново устройство, когато банкирате, когато влизате в определени сайтове, когато получавате мейли от непознат източник, препоръча  още Атанас Темелков.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *