Комбинатът „Кремиковци” заложен за облигационен заем

Срещу заема е било заложено част от технологичното оборудване на комбината. Митал сключил облигационен заем за „Кремиковци” през 2006 г.

Собственикът на Кремисовци Прамод Митал е сключил облигационен заем за „Кремиковци” през 2006 година за 325 млн. евро, но това не е пречка за продажбата на предприятието, съобщи за Дарик говорителят на комбината Румен Занков.

По думите му заемът се обслужва, макар че на предишен етап е имало претенции по него. Срещу заема е било заложено част от технологичното оборудване на комбината.

„Не мога да кажа обаче какви рискове крие този заем за облигационерите, защото инвестиции в предприятието няма”, коментира още Занков. Той участва в протеста на работниците тази сутрин.

Между 1000 и 4000 души – според различни данни – протестират в центъра на София. Протестиращите са работници и служители от „Кремиковци”, които са недоволни от забавянето на дължимите им пари, от лошите условия на труд в комбината и от неяснотата около бъдещето на „Кремиковци”. В момента протестът е пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката, след това ще се премести пред сградата на Министерския съвет. В Министерството на икономиката се водят разговори между представители на протестиращите и на министерството.

Говорителят на дружеството, който участва в протест на служители на комбината пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, обясни за Дарик радио:

„Исканията им са за заплати и за смяна на собственика на комбинат „Кремиковци”. Украинският бизнесмен Жеваго вече си е заминал, а снощи късно на митинг Александър Томов обяви, че миналата нощ е имало готов текст за споразумение. На следващия ден сегашният собственик – Прамод Митал, се е отказал да подпише, организирал е дирекционен съвет, на който е обявил, че ще намери 20 милиона за оборотни средства за суровини, за да може да работи комбината, но протестиращите не приемат този вариант.”

Протестиращите искат да бъдат пуснати в Министерството на икономиката, за да преговарят. Представители на синдикатите са успели да влязат вече в министерството.

Работниците настояват да им се преведат заплатите за четири месеца, както и средствата за работно облекло и храна. Те коментираха, че в комбината няма служба по трудова медицина, а службата по безопасност на труда изобщо не си е вършила работа.

Още веднъж на протеста потвърдиха, че всички директори на заводи са подали оставката си. Работниците казаха още, че замерванията на въздуха за запрашаване се правят само на входа на предприятието, но не и вътре в цеховете и работните помещения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *