Комисия към ВСС разглежда казуса с Владимира Янева и „Софийски имоти“

Янева не си е направила отвод от делото, въпреки че като пълномощник на баща си е закупила от общинското дружество два имота на преференциални цени.
Писмо на Янева до етичната комисия и помощната комисия за конфликт на интереси беше използвано като повод ВСС да се самосезира по случая. До решението се стигна трудно и бяха направени поредица от уговорки, че съветът нямал особени правомощия по темата с конфликт на интереси. Етичен казус с отвода на Янева от „Софийски имоти“ нямало.
В първата си изява след близо месец мълчание Владимира Янева обясни защо въпреки че е пазарувала от дружеството и въпреки че част от ръководството му е на съд за стотици неизгодни продажби, не е намерила за основание да си направи отвод.
Защото преценявам по вътрешно убеждение, че няма конфликт на интереси, че не съм заинтересована от изхода на делото, каза Янева.
Янева не откри и проблем със спазване на сроковете за насрочване или връщане на делата, защото те били препоръчителни, а не задължителни. Тя обяви, че каквото има да каже, го е написала до компетентните комисии и демонстрира увереност за финала на скандала.
Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Аз не съм човекът, който ще прецени фактите. И преценката на фактите я правят други, а не аз, подчерта Янева.
Ако днес помощната комисия към ВСС открие данни за конфликт на интереси, казусът Янева ще бъде изпратен на компетентната централизирана комисия за конфликт на интереси.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *