Компаниите сами си причиняват ИТ сривове

Много от сривовете в ИТ инфраструктурата се причиняват от служители на самите компании. Според ново проучване, две трети (65%) от ИТ специалистите правят промени в ИТ средата, които водят до прекъсване на работата.

В допълнение, над половината (52%) ИТ спецове извършват такива промени в инфраструктурата, които предизвикват престои всеки ден или поне веднъж седмично. 39% от специалистите пък са отговорни за възникване на дупки в системата за ИТ сигурност, сочипроучванена калифорнийската компания Netwrix, която се занимава с разработка на технологии за одит.

Повечето анкетирани ИТ кадри (57%) въобще не документират промените, които редовно правят в ИТ инфраструктурата, въпреки че в 80% от големите компании има средства за контрол на измененията. Подобни средства са налични също при 55% от средните и 45% от малките компании.

Към средствата на контрол на промените (Change Management Control)анализаторите от Netwrix отнасят както автоматизирани системи за регистрация на измененията, така и ръчни средства от рода на таблиците.

62% от ИТ специалистите признават, че нямат реална възможност да извършат одит на промените в ИТ инфраструктурата или че възможностите им за това са силно ограничени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *