Компании обявиха нови инвестиции в „Тракия икономическа зона“

Клъстер „Тракия икономическа зона“ и две големи компании от зоната обявиха нови инвестиционни намерения. Това стана пред дипломатически представители от над 30 страни, които посетиха най-бързо развиващата се зона в страната.

Още складове за „Кауфланд“

„Кауфланд България“ планира през тази година да започне разширение на складовата си база с около 30 на сто. „Закупихме 210 декара терен в „Тракия икономическа зона“ и планираме да построим две халета с разгъната застроена площ 25 000 квадратни метра. В момента не мога да кажа каква е стойността на инвестицията. Двете нови халета ще се впишат в общата ни концепция за складовите помещения на „Кауфланд“. Строителството ще продължи до средата на 2018 г.“, заяви Емил Димитров, директор „Логистика“ в компанията, и допълни, че се предвиждат още 100 места за паркиране на камиони. Броят на работещите в „Кауфланд“ в зоната в момента е 540 души, а новата инвестиция ще бъде свързана с откриване на още работни места.“

„Кауфланд България“ реализира годишно стоки на стойност 730.65 млн. евро, има 180 000 квадратни метра търговски площи и пазарен дял от 13.8%. Логистичната база на ритейлъра в Раковски е 155 дка (преди покупката на новата земя), а застроената площ е 80 000 кв.м. Всеки ден при нас влизат 300 камиона и складовете ни са пълни, няма накъде повече да отлагаме разширението си“, каза още Димитров.

Намеренията на ABB

От АВВ също потвърдиха инвестиционните си намерения. Компанията построи в индустриална зона Раковски, част от „Тракия икономическа зона“, първата си производствена сграда през 2009 г. Вторият завод е открит тук през 2012 г. Общата стойност на инвестициите на АВВ в зона Раковски надминават 43 млн. долара. И в двете бази на АВВ в Раковски се произвеждат продукти за ниско и средно напрежение, предназначени за АВВ заводи в Европа. Към този момент само в Раковски АВВ осигурява работа на 1837 души. Преди малко повече от две години компанията обяви пред „Капитал“, че е закупила площ в района на зона Раковски, за да построи трети завод с няколко робота в него. От АВВ потвърждават инвестиционните си намерения за разширение, но според наши източници е възможно да бъде закупена готова сграда, която е в близост до тях, а не да се строи нов, трети, завод.

Инвестиция в кадри

Инж. Пламен Панчев – съуправител на „Тракия икономическа зона“, каза, че самият клъстер насочва инвестиционни усилия към образование, квалификация и кадри, необходими за предприятията в зоната. „С АВВ имаме проект за набиране на кадри от трайно незаетото население, но не всеки път успяваме с проектите си. Положихме много усилия, за да намерим работници за АВВ, но сега ако трябва отново да направим този проект, бихме го направили в по-голямо съдружие поне с още 3-4 фирми, защото намираме работници с различни умения и квалификация. И ако една част от тях са необходими на АВВ, друга част биха били необходими например на „Уилям Хюз“ и тогава проектът би станал по-ефективен за всички. В това е смисълът на новият проект на клъстер „Тракия икономическа зона“ в областта на образованието и квалификациите.

Вече използваме опита, който натрупахме и предварително го обсъдихме с Schneider Electric, с японската SMC, с Magna и с АВВ и искаме да създадем общ квалификационен център. Проектът е на стойност около 1 млн. лева“, каза Панчев. Идеята е в центъра компаниите да вложат свое фирмено оборудване и софтуер, с което ще обучават новите си работници. От „Тракия икономическа зона“ съобщиха, че кандидатстват с този проект за финансиране със средства на ЕС и се надяват в края на 2017 г. той да получи одобрение и да стартира, информира capital.bg. Проектът е част от програма, която клъстерът е разработил съвместно с Областния съвет за развитие на Пловдивска област.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *